Продължете към съдържанието

Успешен финал на курсовете по Православие в храм “Св. св. Кирил и Методий“

Паметна снимка на курсистите по Православие от випуск 2016/2017 г.На 3 юни в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47) успешно приключиха изпитите на 4-те групи курсисти, катехизирани в дългогодишната енорийска програма по Православие за възрастни.
На 10 юни 2017 г. в Енорийската лекционна зала се проведе общото празнично тържество на курсистите от всички групи: "Въведение в Православието", "Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет", "Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет" и "Св. отци – I част". Празникът включи раздаване на тестовете с резултатите и дипломите за съответното завършено обучение, рецитал, подготвен от курсистите, и кратка музикална програма с изпълнения на православни песнопения и класически клавирни творби.

Обучавалите се през учебната 2016/2017 г. курсисти изразиха искрената си радост и благодарност към Бога, че Той е насочил стъпките им към катехизаторските курсове, организирани от храм "Св. св. Кирил и Методий". За голямото си удовлетворение те откроиха следните основни аспекти и причини:
– че са научили много за Бога и Православието;
– че са укрепили православната си вяра;
– че са разбрали, че индивидуализмът и интелектуализмът са гибелни пътища на гордостта, тъй като без Църквата няма спасение;
– че истинска радост има само в живота в Бога.
Курсистите подчертаха колко високо оценяват заради неговия апостолски характер просветителското дело, организирано от храм "Св. св. Кирил и Методий", и заявиха, че неговият Енорийски център е свято място за спасение на човешки души. Православният катехизис "отваря духовните ни очи, за да вървим по пътя на правдата заради името Господне!", споделиха курсистите. В хода на своето духовно израстване мнозина от тях се превърнаха във верни енориаши на храма и заявиха своята готовност да участват в неговите инициативи и нови проекти.
След като сърдечно поздравиха своята преподавателка д-р Десислава Панайотова, повечето курсисти се записаха за следващото си ниво на подготовка за предстоящата учебна 2017/2018 година (за записването в новите курсове вижте тук).
Тържеството завърши с празнична почерпка и решение за съвместно поклонническо пътуване в края на м. юни, по време на което курсистите ще се черкуват заедно по време на неделната св. Литургия и ще имат възможност да беседват с православни духовници и монаси, както и да се насладят на съвместна разходка и пикник сред прекрасната българска природа.
 
Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Мариана Коева
{joomplucat:624 limit=4|columns=4}
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП
 
 

Visits: 0

Skip to content