Продължете към съдържанието

Столичният храм „Преп. Наум Охридски“ отбеляза своя летен празник

Литийно шествие около храм Преп. Наум ОхридскиНа 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния Наум Охридски. Успението на св. Наум е на 23 декември, но по ред причини от началото на 18. век за отдаване на почит на този Охридски чудотворец е определена и датата на летния празник. В документ на Охридския архиепископ Иоасаф се дават част от причините: „заради по-голяма благодат и слава на същия храм и на светлата звезда на църквата, и поради много други обстоятелства… Едно, защото сега е зима и всички, поради мъчнотиите от времето, си зимуват и никога не се наслаждават от светлия събор на светията; друго, което е и най-главното, че празникът се случи до Бъдни вечер от Рождението на Спасителя ни…“ 
На днешната територия на България има само един действащ храм, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен, и той се намира в столичния квартал „Дружба“, до езерото – така както и основаният от преп. Наум манастир е кацнал на брега на Охридското езеро. 

На 19 юни празничната вечерня с лития и петохлебие бе извършена от храмовите свещеници Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев. В словото си в края на вечерната богослужба отец Владимир се спря на един малко известен факт, свързан с преп. Наум Охридски и един друг светец. По времето когато св. Иоан Максимович – Шанхайски и Санфранциски все още е бил млад и е преподавал в Битоля, той се запознал с живота и чудесата на св. Наум и го обикнал от цялото си сърце. И когато при него прибягвали за молитва страдащи, винаги им четял молитва към св. Наум Охридски. Впоследствие, когато обстоятелствата го принудили да замине за Китай, св. Иоан взел със себе си само икона на преподобния наш чудотворец. „Да бъдеш ученик на свети Наум не е въпрос на време, а въпрос на дух“, подчерта свещеник Владимир Дойчев.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната св. Литургия беше оглавена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него беше храмовото духовенство, свещеник Георги Николачков и дякон Костадин Тренев.
„Днес, събрани в храма на преподобния Наум Чудотворец, се изправихме пред неговия образ и възнесохме своята молитва – защото вярваме, че той е онзи застъпник, който се моли, не само за нас, но и за целия български народ. Много пъти е показал, че е приятелят на Бога и че Бог слуша неговите молитви, защото не случайно е наречен чудотворец – много са чудесата, които станаха там именно, на гроба, когато всеки един искаше помощ, видял невъзможността да се пребори със земното и понесъл молитвата си към небесното. Този светец винаги е принасял тази молитва, та чрез неговото посредничество и ние да се почувстваме като народ Божи…“, каза в проповедта си в края на светата богослужба отец Ангел и допълни: „Свети Наум много се потруди – той беше със светите братя в Рим. Преживя славата – беше с онова посрещане на светите мощи, които занесоха там светите братя. След това преживя страданието, тъгата, унижението, за да се върне пак в българските земи и да се отдаде на учителското дело. Да научи тоя народ на истините Христови. Да преподаде свещените книги и ние да бъдем Христови. Защото най-важното на тази земя е да се именуваме Христови, да живеем с Христос, да го поставим дълбоко в сърцето си и отново навсякъде да демонстрираме само едно – нашата обич, нашата любов. Защото този, който обича пламенно, той е и истинският християнин.“
Предстоятелят на храма, иконом Христо Пудин поздрави отец-протосингела с празника и изказа сърдечни благопожелания към него, към Светейшия патриарх Неофит и цялото епархийско ръководство.
И на вечернята, и на утренята и литургията за молитвеното настроение на богомолците допринасяше антифонното пеене на църковните певци от енорията, като на десния клир те бяха водени от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийската св. митрополия, а на левия – от иеродякон Юстин Зографски.
Като преподаде патриаршеския благослов, столичният протосингел пожела на многобройните вярващи, изпълнили храма, крепко здраве в добро пребъдване и истинска, силна, дивна вяра. 
 
Текст: Мартин Митов
Снимки: Мартин Митов и Антоний Витолс
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}57_BgJGF9Gw{/youtube}
{joomplucat:627 limit=96|columns=4}
 

Visits: 1

Skip to content