Продължете към съдържанието

Kопие на Иверската икона на Пресвета Богородица в Смировдолския манастир „Св. Пантелеймон“

Отец Никанор с копието на Иверската икона пред оригинала в ИвиронВ църквата "Свети Пантелеймон" на манастира край село Смиров дол беше прието копие на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица – Вратарница, известна като "Иверска".

Иконата е дар от спомоществовател на манастира, пожелал анонимност и е осветена в Иверския манастир на Света гора от игумена му архимандрит Натанаил. Копието беше донесено от Атон от архимандрит Никанор (игумен и на Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“) и йерей Константин Стойчев. Те я предадоха символично на монастирските старци-архимандрити Теофан и Йосиф, които я внесоха в храма и я поставиха на отредения проскинитарий отляво пред иконостаса за вечно поклонение и за благословение на подвизаващите се в Смировдолската обител, цялото братство на Църногорския монастир и на хората от околните селища, както и на всички поклонници отблизо и далеч.
Пред иконата бе отслужен първия молебен на българска земя, като в него последователно ектениите произнесоха архимандритите Теофан, Никанор и Йосиф и йеромонах Спиридон – игумен на Чипровския монастир. На клира песнопенията изпълниха монах Иларион и йерей Константин.
За посрещане на иконата и изпросване на благословение за домовете си бяха дошли почти всички живущи от селата Смиров дол и Долна Врабча.
Братството на Чипровския монастир "Св. Йоан Рилски" във Видинска епархия е духовно свързано с братствота на Църногорския манастир, тъй като игуменът йеромонах Спиридон бе постриган за монах преди две години именно в "Св. Пантелеймон", а монасите Лазар и Никодим по-рано бяха послушници в Църногорския монастир.

Текст и снимки: Руми Борисова

{joomplucat:628 limit=4|columns=4}

Visits: 1

Skip to content