Продължете към съдържанието

Храмов празник в Обеля за рождението на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен

Отец Иван Динков и отец Ангел АнгеловНа 24 юни празнуваме Рождеството на св. славен пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан. В кв. „Обеля“ се намира единственият посветен на този празник храм в София, и в него с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната св. Литургия беше оглавена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него бяха архимандрит Теофан Динев, иконом Иван Динков – председател на храма-домакин, и дякон Костадин Тренев.

„Днес, събрани в храма „Св. Йоан Кръстител“ честваме тази дивна памет – неговото рождение. Толкова ясно в цялото последование го е изказал св. евангелист Лука, всичко онова, което е станало с него. Защото когато идва пророк, той идва по чудесен начин – цялото му раждане, идването му тук на земята е по Божествен, неестествен за нас начин, за да покаже Бог своя избраник. Така е станало и със св. Йоан Кръстител. Защото той трябваше да се появи шест месеца преди въплъщението на нашия Господ Иисус Христос. И както ясно казва евангелиста – Той трябваше да проправи пътищата на Господа. Последният пророк, който затваря старозаветната страница дойде по чудесния начин – родителите му са били твърде стари за да се надяват да имат своята рожба. Но ето – Бог погледна милостиво на тях и над тази страдалка Елисавета и в късните години тя доби сина…“, каза в проповедта си по време на свещеническото причащение отец Ангел и допълни: „Св. Йоан Кръстител беше свидетел на множеството случили се неща, които останаха в историята на човечеството. Той беше онзи, който казваше – да, аз кръщавам с вода, но след мен идва Един, който ще кръщава с Дух Светий и аз не съм достоен да завържа и ремъка на обувките Му. Ясно осъзнава, че второто Лице на Светата Троица, Божественият пламенен Логос е тук, сред нас. И Той е Онзи, който ще ни кръсти с Дух Светий. Върху всички нас, ще грейне оная огнена Петдесетница, която дава възможността на тия, които живеят в събранието на Църквата да бъдат в общението с Дух Светий… Като всеки пророк, неразбран в Отечеството си, така и свети Йоан Кръстител не бе разбран и за това, че той свидетелствуваше за истината и критикуваше всички ония, които потъпкваха тая Истина, получи своята земна отплата. Тогава, когато беше отнет живота му за да се възцари и да бъде в подножието на Божия престол. Да бъде онзи истински преносител на топлата молитва на всеки един от нас пред нашия Господ Иисус Христос…“
Като преподаде патриаршеското благословение, столичният протосингел пожела на многобройните вярващи, изпълнили храма, крепко здраве и дивна и чудна вяра – „вяра, която да се равнява с вярата на свети Иоан Кръстител – за да имаме възможността да преодолеем всяко едно затруднение в този свят и да живеем в радостта, присъща на всеки един, който зове себе си Христов“. 
Предстоятелят на храма, иконом Иван Динков благодари от името на църковното настоятелство на отец-протосингела за хубавата служба и изказа сърдечни благопожелания към него и към Светейшия патриарх Неофит свети Йоан Кръстител да бъде наш закрилник и молитвен застъпник.
 
Пророче и предтечо на Христовото пришествие, 
ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, 
защото неплодството на родилката разреши и отческото безгласие, 
а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи.
(Тропар на св. Иоан Кръстител, глас 4)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}ttg74SjWK4s{/youtube}
{joomplucat:629 limit=30|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content