Продължете към съдържанието

Храмов празник на столичния храм “Св. пророк Илия” в ж.к. “Дружба 2”

Мелнишки епископ Григорий в храм Св. Илия в ДружбаПразникът на столичната църква "Св. пророк Илия" в квартал Дружба бе възглавен от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Негово Преосвещенство възглави празничната св. литургия и предаде архипастирския поздрав на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
Заедно с епископ Герасим съслужиха иконом Емилиан Костадинов, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева" и протодякон Иван Петков.

"Събрали сме се днес в този малък, но уютен храм, носещ името на св. пророк Илия, за да отслужим св. богослужба и да се помолим на светия и славен пророк Илия… Дай Боже, в скоро време по молитвите на отец Емилиан и на всички, които с блага воля да помогнат с каквото могат, та новият храм носещ името на светото Благовещение, да може да побира тази голяма и жива енория. И всички заедно да прославим Бога", каза епископ Герасим.
Той говори за дивния подвиг на св. пророк Илия като припомни момента от живота му, когато бил вдигнат жив на небето и ще дойде в дните преди Второто Христово пришествие. За непримиримия му правдив дух, за борбата му с неправдата и греха на царя и за любовта му към Бога, говори още епископ Герасим.
Празничното богослужение завърши с водосвет, в който бяха осветени и хлябове. От близо 20 години в храма фонкционира кухня за социално слаби.
 
Доброволческата неделна кухня е инициатива на група млади хора, черкуващи се в Храма. Началото било поставено на 21.11.1999 г., като след неделната служба групата се събра и решава да започне подготовка. За целта се събират дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. По списъци на социално слаби от общината и бездомници около Храма се събраха 35 души, на които започнало раздаване на храна. Благословение за инициативата било дадено както от свещениците при Храма, така и от Траянополския епископ Иларион, който лично присъства на първото готвене на 09.01.2000.
Постепенно броят на хората, получаващи топла храна всяка неделя, за 17 години нарасна до 400 души. През цялото това време храна се е раздавала във всеки неделен ден без прекъсване. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Екипът на Кухнята е в основата на новосформираното Братство при Храма и членовете му активно помагат в работата и на другите екипи. Постоянните участници са формирани в екипи от 3 души, които организират дежурства по график с помощта на много доброволци както от нашия град, така и от цял свят. Организирани групи идват от фирми, организации, университети и училища. Кухнята разполага с четири фризера за съхранение на обработени продукти, склад и покрито дворно помещение с две каминни огнища на дърва и мебелно оборудване за съхранение на продукти и консумативи. Към днешна дата капацитетът на кухнята е 420 порции храна. Средствата се събират както от членовете на екипа, така и от дарения.
Всеки, който желае да се включи като доброволец или дарител в дейността на доброволческата неделна кухня за нуждаещи се към Храма, е добре дошъл всяка неделя от 8.30 часа.
 
Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков
 
{youtube}vC8fHcFAbjw{/youtube}
{joomplucat:649 limit=12|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content