Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия в храм „Св. пророк Илия“ в Княжево

Празнична св. Литургия в храм Св. Илия в Княжево

На 20 юли в храм „Св. Илия“ в столичния квартал Княжево празничната св. Литургия бе оглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, начело със своя предстоятел свещеник Дилян Цветков, множество софийски свещенослужители и дякон Костадин Тренев.

В своето слово по време на свещеническото причащение Негово Високопреподобие архимандрит Василий говори за светия пророк Илия: „Той говореше истината и беше гонен. Виждаме в историята, че всеки, който е говорил истината, и днес не е добре приет. Но Христос казва: ‚Аз съм пътят и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене‘. Ако ние, като православни християни, вярваме във възкръсналия Христос, в Този, за когото пророчествуваха пророците, в Този, за Когото говореше и свети пророк Илия, ние сме длъжни, зовейки се християни, да се държим в истината. Истината, която, както казва св. апостол Павел, ни прави свободни… Св. пророк Илия имаше много изпитания в своя жизнен път. Когато се срещна с цар Ахав и му каза, че е идолопоклонник и е отстъпил от изповядването на Бога, отстъпил е изобщо от служението на Бога и води своя народ към погибел с идолопоклонството, тогава имаше голямо изпитание, дори беше обявен за осъден на смърт. Но той не се поколеба, той знаеше, че сам Господ му говори и знаеше, че това, което пророчествува е именно истината и е за вразумление на всички… Виждаме един елемент от житието на пророк Илия, елемент от чист битов характер, който и ние днес постоянно изпитваме – постоянно се терзаем, постоянно мислим, но не се замисляме, че всичко, което имаме е от Бога. Говоря за храната на свети пророк Илия. Защото той не се поколеба, когато Господ му каза да иде до река Йордан, че там ще има всичко потребно. Изпълни послушанието към Бога и отиде, където му беше разпоредено. И виждаме, че Господ така устрои – враните, които дори своите чада изхвърлят от гнездата си… му носеха храна! И това не е случайно, а е един малък показател за всеки един от нас – че ние, ако отдадем цялото си същество на Бога, Той ще има грижата за всичко, което ни е потребно тук, на земята. Само да Му отдаваме слава, да Му отдаваме поклонение, и като истински Божии чада да обладаваме любовта помежду си, да бъдем в единомислие, да служим Нему и да се радваме с Него…“
Софийският протосингел припомни и за предстоящото идване на мощи на св. вмчк Пантелеймон в столицата – вижте повече информация.
Множество миряни пристъпиха за свето причастие.
В края на светата Литургия архимандрит Василий преподаде светото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит, благослови присъстващите, а хорът поде многолетствие. След светата богослужба свещенослужителите отслужиха трисагий на гроба на новопреставилия се в Господа Маркианополски епископ Константин, доскорошен предстоятел на храм „Св. пророк Илия“ в Княжево.
Както всяка година, след духовната трапеза бе раздадено и благословено ястие.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:650 limit=54|columns=4}

Visits: 1

Skip to content