Продължете към съдържанието

Нов Дом Господен беше осветен в столичния комплекс „София парк“

Белоградчишки епископ Поликарп

На 30 юли, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. Козма и Дамян“ в новия столичен комплекс „София парк“. Цялото освещаване и първата св. Литургия в новия храм бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. 
В съслужение с него бяха архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Иван Христов – предстоятел на църковното настоятелство на храма, и дякон Костадин Тренев. Певците бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

Параклисът е изграден за малко повече от година, по инициатива и със средства на живеещите в квартала. Красиво вписан в околната среда на комплекса, той ще може не само да украсява района, но и да бъде спасително място за душите на жителите му.
„Велико нещо е, когато се изгражда и освещава храм. Това е, според св. Отци, една запалена свещ, която оттук нататък, до края на Века ще гори и ще предстои пред Бога за всяка една христолюбива, християнска душа. Не само за онези, които са го построили, но и за всички онези, които ще се молят в него, и всички онези, които ще имат духовно общение с този велик и велелепен Божи храм“, каза в словото си в края на св. богослужба Негово Преосвещенство. Епископ Поликарп пожела в България да се строят все повече такива обители и „нашият благочестив народ да се върне отново в светите храмове, да бъде част от богослужението и молитвата, и не само народът да бъде част от църковния живот, но и църковният живот да бъде неизменна част от житието и битието на всички нас.“ Владиката завърши словото си, правейки връзка с днешния текст от Светото Литургийно Евангелие (Мат. 14:14-22), пожелавайки на дарителите: „Нека в този ден, в който си спомняме за това чудо, да се помолим онези, които са се потрудили за този храм и са дали своята лепта, да не оскудяват никога, а както Христос благослови петте хляба и двете риби и те се намножиха, така и онова, което са дали, да се множи в техните домове, за да може да бъдем изпълнители и на онези свещени и молитвени слова: ‚Дай, Господи, изобилие на този дом‘, за да може да помага и да съдейства за благото, за доброто, и социално и духовно въздигане на хората, които са около тях…“
От името на църковното настоятелство благодарности поднесе отец Иван Христов.
След отпуста прозвуча многолетствие и Белоградчишкия епископ Поликарп раздаде иконки на св. Козма и Дамян и анафора на вярващите.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:661 limit=60|columns=4}

Visits: 0

Skip to content