Продължете към съдържанието

Продължава набирането на средства за храм „Св. Пантелеймон“ в Самоков

Новостроящия се храм в Самоков100 000 лв. са нужни за новия храм, който се прави в Самоков, в двора на болницата. Толкова ще излезе грубото строителство, което е първият етап от изграждането. Досега са дарени и се реализират 45 000 лв. – оповестиха на 30 юли организаторите на среща при управителя на МБАЛ – Самоков д-р Красимира Ковачка. В събранието взеха участие членовете на църковното настоятелство: протойерей Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на църковното настоятелство, Георги Димитров, Силвия Несторова – шеф на „Пластимо“, Христо Ярловски – бивш заместник-кмет на Самоков, Георги Банчев, Красимир Милушев. С газификацията е ангажиран общинският съветник инж. Петър Георгиев, които участва и с дарение.

Новостроящия се храм двора на Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков ще е на името на св. великомъченик Панталеймон. 
д-р Красимира Ковачка - управител на болницатаЧленовете на църковното настоятелство поискаха да отчетат пред дарителите и самоковци как вървят строителните дейности, които стартираха преди един месец. „Имаме голямото благоразположение на ГБС и Симеон Пешов, но са необходими и постъпки от самоковската общественост“ – сподели отец Михаил. Той допълни, че през септември ще завърши първия етап – грубото строителство. Красимир Милушев поясни, че през зимата обектът трябва да бъде покрит и да започне изграждането на инсталацията. Разчита се много на подкрепата на ГБС и на Симеон Пешов, който е ангажиран със строителството.
Автор на проекта е арх. Райна Куманова. Строителният надзор се извършва безвъзмездно от Данаил Попов, възложител на строителството е Софийската света митрополия. От 160 години не е правен нов храм в Самоков, а всички съществуващи са построени, благодарение на сърцати самоковци и изцяло чрез дарения.
„Мисля, че този храм ще донесе хубави неща на нашата общината. Има институции, които може да бъдат съпричастни и да ни помогнат. Ще се обърнем към тях – и към Софийска митрополия, и към общината, и към Комисията по вероизповеданията. Досега са събрани и се реализират точно 43 482 лв. Всички такси и регистрации са платени в определения срок и няма никакви задължения. Когато човек иска нещо, то се случва. Административният път започна през 2008 г., мина се през 5 решения на Общинския съвет, с договори и съгласуване в Софийската митрополия, дарителска кампания, много срещи. Дължим едно огромно благодаря от името на цялата община на Симеон Пешов. За пръв път работя с него и видяхме една изключителна експедитивност и решения, които се изпълняват преди срока“ – сподели подробности д-р Красимира Ковачка.
„Нека покажем, че дарителският дух на самоковци жив“ – апелираха от църковното настоятелство. Срокът за изграждане на храма е 2 години.
 
Любомир Кузев
 

Visits: 0

Skip to content