Продължете към съдържанието

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица се отслужи в катедрален храм „Св. Неделя“

Богородичен канон с архимандрит ВасилийНа 1 август вечерта в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“ започна съборното четене на Молебния канон към св. Богородица. Според църковно-богослужебния устав, в края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Богородичен канон. По установена традиция, в София това умилително църковно-поетично творение се изпълнява съборно – предстоявано от епископ или протосингел, в съслужение с множество столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.
Първото за тази година от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. Наред с храмовото духовенство, предстоявано от ставрофорен иконом Мина Минчев, в него взеха участие много софийски свещенослужители и дякон Петко Дишков.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие и благослови богомолците в храма.
Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците (застанали в средата на храма) и от певците на клироса, водени от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска св митрополия. Към тях се присъединяваха и мнозина от богомолците.
В края на последованието към всички се обърна архимандрит Василий със слово за започналия в този ден пост: „Ето сега ни се отдава възможност за духовно усъвършенстване, очистване на душите, именно през настъпващия Богородичен пост. В дните, в които ние отслужваме Молебния канон към Св. Богородица никой от вас да не се лени, а да дойде за възхвала на Божията Майка, та да не би поради злина и леност да се лиши от нашата обещана награда – Царството Божие, в което Небесна Царица е Светата Дева – Св. Богородица. В тези дни да препашем здраво кръста си и с въздържание да отхвърлим от себе си гнева, клеветата, лъжата, блудството, кражбата, преяждането, пиянството и всичко друго, което е противно на здравия разум. Вместо тези пороци да възприемем кротостта и братолюбието, чистотата и целомъдрието, милостинята и гостоприемството, смирението и взаимната обич. Това именно е изпълнение на Закона и Пророците и заради тези добродетели да сме с надежда да се наречем синове на Бога и наследници на Вечното Му Царство.“
 
Лек и спасителен пост на всички!
 
Вижте пълната програма и на следващите съборни изпълнения в Софийска епархия.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:664 limit=28|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content