Продължете към съдържанието

Молебният канон на Пресвета Богородица беше отслужен в храм „Успение Богородично“

Архимандрит Василий в храм Успение БогородичноНа 4 август вечерта в столичния храм „Успение Богородично“ беше отслужена вечерня с Молебен канон към св. Богородица от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него беше храмовото духовенство, предстоявано от протоиерей Лука Наплатанов, заедно с много софийски свещенослужители и дякон Костадин Тренев.
Песнопенията на канона се изпълняваха антифонно от духовниците, застанали в средата на храма, и от певците на певницата, водени от г-н Андрей Касабов. 

В края на последованието към многобройните вярващи, изпълнили храма се обърна г-н Войден Божков, студент по богословие и псалт в храма-домакин. В проповедта си г-н Божков говори за Богородичния пост и призова „и ние, по молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица, винаги да пристъпваме към нея със смирение, тъй както тя със смирение приела словата на св. архангел Гавриил и по този начин приела да стане Божия Майка. Така и ние да получим охристовението, по Божия милост, в нас…“
Софийският протосингел архимандрит Василий призова за търпение в дните на поста, да имаме търпение с любовта между нас, и така да спасяваме душите си. „Всеки един от нас, който има търпение в изпитанията бива увенчан с мира на Божията благодат и бива приет в Божието жилище. Отправяйки още веднъж своята молитва към Пресвета Богородица днес в храма, който е посветен именно на нейното Успение, ние се надяваме да ни даде сили да бъдем достойни, истински Божии чада.“ Негово Високопреподобие преподаде на отец-председателя, на свещенослужителите в храма, на настоятелите и на всички присъстващи благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благопожела лек и спасителен пост.
От името на църковното настоятелство и всички енориаши прот. Лука Наплатанов благодари за прекрасната служба и пожела на архимандрит Василий леко и ползотворно служение като протосингел на Софийска св. митрополия.
 
Пресвета Богородице, удостой нас, твоите грешни раби,
с царството на Твоя Син, нашия Христос Бог.
Защото е благословена и препрославена Неговата сила заедно с безначалния Негов Отец
и с пресветия, благия и животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки-веков. Амин.
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:670 limit=30|columns=4}

Visits: 0

Skip to content