Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави св. Литургия за Преображение Господне

Негово Светейшество патриарх Неофит в храм Преображение ГосподнеНа 6 август в столичния храм „Преображение Господне“ св. Литургия за празника на Светото Преображение на Господа Бога, нашия Спасител Иисус Христос, беше възглавена от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Техни Вископреподобия архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария и игумен на Дивотинския манастир, храмовото духовенство, предстоявано от ставрофорен иконом Василий Сарян, както и много софийски свещенослужители, протодякон Иван Петков и дяконите Деян Коруноски и Костадин Тренев.
На предния ден вечерта празничната вечерня с петохлебие беше отслужена от софийския протосингел архимандрит Василий, в съслужение с храмовите свещеници и свещенослужители от други столични храмове.

Песнопенията на всички богослужебни последования бяха изпълнявани антифонно, като на дясната певница те бяха водени от г-н Йордан Банев, а на лявата на вечернята – от Тодор Костов и Александър Ганчев, към които за утренята и св. Литургия се присъедини г-н Любомир Игнатов.
След св. Литургия беше осветено и грозде за благословение и духовна радост на вярващите.
В словото си в края на празничното богослужение Негово Светейшество патриарх Неофит нарече денят на Христовото Преображение „дивно събитие от свещената богочовешка история“, „събитие, което за пореден път разкрива божествеността на Сина Човешки и в което Сам Отец свидетелства за Своя възлюбен Син и ни призовава да слушаме Неговите думи“, „събитие, в което Христовата нетварна божествена Светлина отвори очите на всички нас за Христа и за Неговото спасително дело“… „В тайнственото мистично събитие на Своето Преображение Господ разкри пред учениците Си, разкрива и пред нас не само Своята божественост, но и онова, което представлява крайната цел и смисълът на съществуването на самия човек – онова предназначение, с което той е бил сътворен от Бога, по Негов образ и по Негово подобие, а именно да стане бог по благодат, приобщавайки се благодатно към божествения живот на Самата Пресвета, Пребожествена и Животворяща Троица“, допълни кириарха на Българската православна църква и пожела на всички Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! (вижте пълния текст на проповедта)
След отпуста прозвуча многолетствие, а от името на църковното настоятелство и църковното изпълнение благодарности поднесе отец Василий Сарян, който благодари на Негово Светейшество за прекрасната служба, за това че в този горещ ден всички се събрахме в прослава на Бога – „горещ за телата ни, но да бъде горещ и за сърцата ни, за да горим в Господа, както серафимите горят, служейки на Господа. И да гориме, с преизпълнено сърце и с любов към Всеподателя…“
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:671 limit=72|columns=4}

Visits: 0

Skip to content