Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Преображение Господне

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“
(Мат. 17:5)
 
Ваше Преосвещенство, Боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри,
Дивно събитие от свещената богочовешка история чества Църквата днес – пречудното Христово Преображение. Събитие, което за пореден път разкрива божествеността на Сина Човешки и в което Сам Отец свидетелства за Своя възлюбен Син и ни призовава да слушаме Неговите думи, „думи за вечен живот” (Иоан 6:68). Събитие, в което Христовата нетварна божествена Светлина отвори очите на всички нас за Христа и за Неговото спасително дело. Теофанѝя, в която според тълкуванието на божествения Златоуст, с присъствието на законодателя Моисей и на великия сред пророците Илия окончателно е потвърдено, че Иисус е Христос Господ, Който идва, не за да наруши, а за да изпълни Закона и пророците. В Неговата богочовешка личност действително се изпълват всички ветхозаветни пророчества и очаквания на падналото в грях човечество.

Водещи в това събитие и този чуден днешен празник са темите за божествеността и за нетварната светлина. 
В тайнственото мистично събитие на Своето Преображение Господ разкри пред учениците Си, разкрива и пред нас не само Своята божественост, но и онова, което представлява крайната цел и смисълът на съществуването на самия човек – онова предназначение, с което той е бил сътворен от Бога, по Негов образ и по Негово подобие (Бит. 1:26-27), а именно да стане бог по благодат, приобщавайки се благодатно към божествения живот на Самата Пресвета, Пребожествена и Животворяща Троица.
В изпълнението на това свое предназначение човекът винаги има пред очи образа на преобразяващия се на Тавор Господ, заедно с благодатната помощ на обитаващия в Църквата Свети Дух, Който насочва всекиго в пътя на истината, на спасението и на вечния живот. По този път ние, кръстените в Христовото име, вървим, като се подвизаваме в Църквата Христова, където в подражание на Христа, в съработничество с Бога и в следване на Неговата свята воля, се извършва тайната на нашето лично преображение, на нашето в Господа спасение и обòжение.
Братя и сестри,
В Христовото Преображение се стремим да преобразяваме ума и сърцето си по примера на нашия Господ и Спасител, Който ни е дарил живот вечен, „живот в изобилие” (Иоан 10:10). Постъпвайки така, ние ще се погрижим не само за нашето лично спасение, но още и за обновяването и преобразяването на цялото творение. 
С тези мисли и чувства посрещаме празника на светото и славно Господне Преображение.
Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник.
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Преображение Господне, прочетено на 6 август 2017 г. в едноименния храм в София (вижте репортаж)
 
 
 

Visits: 0

Skip to content