Продължете към съдържанието

Освещаване на строежа на енорийски център в Костинброд

Архимандрит Василий и иконом Дамян Делов

На 31 август Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, извърши полагане на основен камък и освещаване на основите на строежа на енорийски център в двора на храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Костинброд. В съслужение с него бяха иконом Дамян Делов – предстоятел на храма-домакин, ставрофорен иконом Кирил Дидов и протойерей Методий Корчев от София, протойерей Василий Топузлиев от Банкя и митрополитският протодякон Иван Петков. На водосвета молитвено съучастваха свещениците Крум Андонов (от с. Маслово) и Желязко Симонов (от с. Петърч), г-н Любен Кънчев – заместник-кмет по „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет – Костинброд, десетки миряни от Костинброд.

Освещавайки основите на строящата се сграда, архимандрит Василий се помоли на Всеподателя Бога „да закрепи тези основи на този енорийски център на твърд камък, на твърда основа, и никога тя да не се поклати и да остане и за идните поколения.“ Негово Високопреподобие пожела новият енорийски дом да бъде „за просперитет на народа, за просперитет на младите. И тук, облагодатени и научени на Христовата любов, те да бъдат достойни православни християни, достойни граждани на нашата Родина, на нашата България. Да съхраним тук нашата вяра, да съхраним и нашето Отечество и да допринесем този плод, който е именно братолюбието, единомислието, да живеем в добродетелност…“ Софийският протосингел преподаде отеческото благословение на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и митрополит Софийски, благопожела на всички крепко здраве и любов един към друг, като изрази и надежда в скоро време отново да се съберем – този път за освещаване на готовата сграда.
След богослужбата архимандрит Василий посети и Шияковския манастир „Св. архангел Михаил“, където беше топло посрещнат от неговия ефимерий, отец Крум Андонов.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:692 limit=20|columns=4}

Visits: 0

Skip to content