Продължете към съдържанието

ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий“ участва в Х юбилейна среща на Мрежата за проучване на религиите и гибелните култове в Полша

Св. Благовещение - съборният храм на Супрасълския манастирЦентърът за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ (ЦРИК), работещ при едноименния столичен храм взе участие в Десетата юбилейна среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. С благословението на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава тя се проведе в една от главните светини на Полската православна църква – Супрасълския манастир и неговата Супрасълска академия. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаменталистки тенденции в религиозни, парарелигиозни култове и идеологически организации и рушенето на морала на нашите хора: примери от Поместните православни църкви“.

Форумът се проведе в Полша от 14-17 септември 2017 г. и от страна на Св. Синод на БПЦ-БП в него участваха Техни Високопреосвещенства Неврокопският митрополит Серафим и Врачанският митрополит Григорий. Срещата бе открита на 14 септември с молебен, отслужен от Белостокския и Гдански архиепископ Яков (Полска православна църква) и с водещо слово на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава.
 
ЦРИК бе представляван от своя директор – д-р Десислава Панайотова и от експертния си сътрудник г-н Бисер Божков. Те допринесоха активно в работата на срещата чрез обмяна на опит, мнения и материали с останалите участници, както и с даване на работещи предложения, част от които залегнаха във финалните документи на срещата.
 
От дискусиите по различни аспекти на темата изкристализира изводът, че фундаментализъм е налице:
  • когато религиозни общности възприемат позицията на жертви, търсещи реваншизъм;
  • когато определени религиозни идеи се налагат със сила и без зачитане на свободата и достойнството на ближния.
Срещата отново се обедини около убеждението, че фундаментализмът е неприложимо понятие към светото Православие, тъй като негов неизменен фундамент е сам Господ Иисус Христос. Следователно пазенето на чистотата на св. Православие не бива да се възприема като фундаментализъм. Духовенството и вярващите трябва да се пазят от форми на псевдоправославие, които изопачават въпроса за Истината, отричат каноничното свещеноначалие и считат, че в каноничната Църква няма благодат.
На 16 септември участниците във форума се поклониха в полската Св. Гора – Грабарка и при св. нетленни мощи на св. отрок и мъченик Гавриил Белостокски, който е бил жестоко и бавно умъртвен с приковаване на кръст и чрез множество пробождания от еврейски последовател на юдаистка секта, която през 17. век извършвала своите ритуали с човешка кръв.
На 17 септември срещата на Мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове завърши със съборна св. Литургия в централния манастирски храм „Св. Благовещение“, която бе оглавена от Критския архиепископ Ириней (Вселенска патриаршия) при съслужение на Неврокопския митрополит Серафим и Врачанския митрополит Григорий от страна на БПЦ, както и на Белостокски и Гдански архиепископ Яков, Катарски архиепископ Макарий (Йерусалимска патриаршия), Карпасийски епископ Христофор (водещ организатор на инициативата, Кипърска архиепископия), архим. Андржей Борковски – игумен на Супрасълския манастир (наречен за Супрасълски епископ), множество архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони от Поместните православни църкви. В храма се черкуваха стотици православни християни, които с благоговение се покланяха на Супрасълската чудотворна икона на св. Богородица и заедно отправяха своите молитви за всички православни и за целия свят. След приветствените слова в края на св. Литургия епископ Христофор подари на домакина архим. Андржей символично енголпие в навечерието на неговата епископска хиротония за Супрасълски епископ, която ще се състои на 28 септември т.г.
Участниците в юбилейната среща с голяма духовна радост споделиха впечатлението си от живата Полска православна църква, която с опитните си и с младите си духовници и с благочестивите си миряни вярно и успешно отстоява св. Православие в богоповерената ѝ от Бога полска земя.
 
Още снимки:
 

Снимки: Десислава Панайотова, Бисер Божков, протопрезвитер Анастасиос Готцопулос, протодякон Андрей Горбунов – ръководител на Мисионерския отдел на Пинска епархия (Беларуска православна църква)

{joomplucat:706 limit=8|columns=4}

Visits: 1

Skip to content