Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия в Стара Загора за празника Покров Богородичен

Патриаршеска св. Литургия в Стара ЗагораНа 1 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната св. Литургия в храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора. Това беше и кулминацията на честванията на 50-та годишнина от интронизацията на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий. Тържествата се провеждат с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който по традиция приветства присъстващите.

„Днес светата Православна църква, в молитви проси ходатайството и покровителството на Богоматер, чествайки празника Покров на Пресвета Богородица. Затова ние, стоейки под свещения купол на този Богородичен храм, сме честити да получим ходатайството на Майката Божия пред Божия престол, по молитвите на Първосветителя на родната ни православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в съслужение със събратята архиереи отслужи днешната св. Литургия, в която ние се приобщихме с Господа Иисуса Христа и помежду си. Ето защо, Светейши Владико, смирено Ви молим да приемете нашата синовна благодарност за това, че приехте нашата покана и отделяйки от драгоценното си време, посетихте престолния град на богодаруваната ни Старозагорска епархия. Изказваме нашата братска благодарност и към нашите събратя архиереи, които днес са с нас. Вашето посещение ние разбираме като израз на признателността към блаженопочившия Старозагорски митрополит Панкратий и почит към неговото дело, от една страна, а от друга ние възприемаме Вашето присъствие като импулс и стимул за нашето архиерейско служение, което ни вменява дълг и отговорност. Затова, заедно с клира и православното изпълнение на Старозагорска епархия, ви приветстваме като скъпи гости в нашите предели. Разбирайки това духовно тържество, като своеобразен мост между миналото и настоящето, ние сме уверени, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на Вашата отеческа любов и на вашата братска помощ при осъществяването на трудната, но благодатна и народополезна мисия на Старозагорската епархийска църква. Затова, зелочтимий Светейши Владико, вслушвайки се в нашата сърдечна молба, издигнете Първосветителската си десница и преподайте Патриаршеския си благослов, както на наше смирение, така и на освещения клир и богохранимото паство на Старозагорската епархийска църква. И тъй, нека по молитвите пресветата Майка Божия, чийто празник честваме и под куполите на чийто храм стоим, Господ Бог да упокои душата на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, чиято памет ни събра, а нас да обдарява с крепко здраве, нестихващи сили и духовна бодрост, та подражавайки на дядо Панкратий и ние в живота си да бъдем достойни Христови следовници, преследващи и доближаващи се до високия евангелски нравствен идеал, който да изпълва със смисъл битието ни. Амин!“, се казваше в словото на митрополит Киприан.
Словото на Светейшия патриарх Неофит вижте тук.
Негово Светейшество подари на Старозагорския архипастир посох, както и панагия, която е била подарена на дядо Панкратий от Атинския епископ през 1975 година. В знак на благодарност, Старозагорският владика дари на патриарха омофор и епитрахил.
Именно патриарх Неофит е първият носител на най-новия орден, учреден от Светия Синод на името на св. Игнатий Старозагорски. Той бе отличен и с почетния знак на областния управител Гергана Микова, както и с плакет от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Племенницата на дядо Панкратий, Дияна Михайлова, получи посмъртно ордена на името на св. апостол Карп, с който бе удостоен вуйчо ѝ.
В службата участваха и Техни Високопреосвещенства Сливенският митрополит Йоаникий, Ловчанският митрополит Гавриил, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Врачанският митрополит Григорий, с пловдивските викарни епископи – Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков, както и духовници от епархията.
 
Текст и снимки: Благовест Илиев, Старозагорска св. митрополия
{joomplucat:715 limit=8|columns=4}

Visits: 0

Skip to content