Продължете към съдържанието

Рилският манастир отбеляза своя главен празник с всенощно бдение и архиерейска св. Литургия

Клужки митрополит Андрей (Румъния), митрополитът на Сидирокастро Макарий (Гръция) и Рилският игумен ЕвлогийНа 19 октомври Рилската света обител празнува своя основател и покровител, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. 
Преподобният Иоан блажено починал на седемдесетгодишна възраст. Бил погребан от братята монаси. След няколко десетилетия Божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (дн. София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19-ия ден от месец октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. 
И тази година богослужението в чест на българския закрилник и небесен покровител протече изключително тържествено, с огромен брой поклонници, в атмосфера на духовна радост и вълнение у всички, които съучастваха в общата молитва.

Всенощното бдение започна малко след 20 часа и беше предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. С него съслужиха Техни Високопреосвещенства митрополитът на румънския град Клуж Андрей и митрополитът на гръцкия град Сидирокастро Макарий, Техни Преосвещенства игуменът на манастира – Адрианополски епископ Евлогий, и пребиваващият в обителта Главиницки епископ Йоан, заедно с много монаси от светата обител и от други манастири, свещенослужители от България, Сърбия, Гърция и Румъния, сред които братството на манастир „Св. Иоан Предтеча“ над Верия и братството на Суковския манастир „Успение Боородично“, водени от своите игумени. Светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Клужкия митрополит Андрей. 
Както е по традиция, последованието беше изпълнено антифонно, в духа на източната традиция, като на десния клирос пяха много псалти от столицата и други епархии на страната под ръководството на г-н Андрей Касабов, а на левия – псалти от съседна Гърция под диригентството на братята протопсалти господата Григориос и Петрос Папаемануил.
В края на св. богослужба, изпълнена на църковнославянски, гръцки и румънски език, митрополит Андрей се обърна към препълнилото храма множество с думи за преподобния, чиято памет празнуваме: „Св. Иоан, който е обичан толкова много от българския народ, е обичан крепко и от всички румънски християни. Събирайки се тук, изпълнихме заръката на св. апостол Павел, който в Посланието си до евреите – 13 глава, 7 стих, казва: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им.“ На това ни учи и св. Йоан Рилски – да имаме грижа за нашата душа… Св. Иоан Рилски е живял в 10. век, което е много отдавна, но душата на човека и тогава, и сега е една и съща. И затова молим св. Иоан да ни изпълни с ревност към Христос, за да последваме заповедите Христови и да достигнем онова, което е достигнал сам той… Днес молим св. Иоан Рилски да принесе нашите молитви пред Божия престол, та да бъдем едни истински светители и светилници на днешния труден ден“.
Епископ Евлогий също благодари на всички и допълни: „Преподобният Иоан Рилски ни събира всяка година, благодарение на своята скромност, своето смирение и дълбоката искрена вяра в Бога. За мен това е едно истинско чудо, когато този отшелник, в тази Рилска пустиня, бързайки да се отдалечи от света, продължава всяка година да събира света тук, около себе си, за обща молитва, за благодарност към Бога и с надежда за по-добър живот, не толкова на земята, а когато свършат нашите земни дни и ние се представим пред всевишния. Това е чудото на св. Иоан Рилски Чудотворец.“
След отпуста на св. Литургия беше извършено и литийно шествие около съборния храм. През целия ден поклонението пред мощите на преп. Иоан не престана. Празникът на Рилския чудотворец привлече и президента на Република България г-н Румен Радев, който посети манастира малко преди началото на бдението, а по време на литургията обителта посети и вицепремиерът г-н Валери Симеонов, придружен от държавния секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария г-н Миклош Шолтес и от заместник-държавния секретар на Министерството на земеделието на Унгария г-н Ищван Лоранд Сакали. Знаем, че мощите на преп. Иоан са били за кратко и в Унгария и паметта и почитанието за него са запазени и до днес там.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:730 limit=76|columns=4}

Visits: 0

Skip to content