Продължете към съдържанието

Нов храм отвори врати в Софийска епархия

Архимандрит Василий и епископ ГерасимНов храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски, беше осветен на 21 октомври в село Згурово, община Невестино, Кюстендилска духовна околия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинът по освещаването на храма и полагането на светия Антиминс беше възглавено от Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Генади Генадиев – архиерейски наместник в гр. Кюстендил, енорийския свещеник на с. Згурово Георги Георгиев и дякон Костадин Тренев. Множество жители на селото бяха изпълнили новия храм, сред които бяха и кметът госпожа Цветанка Митрева и голяма част от основните дарители. 

В края на светата богослужба епископ Герасим преподаде отеческото благословение на Предстоятеля на родната ни Църква патриарх Неофит, благодари на всички, които са допринесли според възможностите си за построяването на храма и призова новоосветеният Дом Божи никога да не остава празен по време на богослужение, жителите да продължават да го обгрижват с много любов и да подпомагат енорийския свещеник в неговите трудове, като им пожела в предстоящия храмов празник всички отново да се съберат на молитва и с радост да прославят небесния си покровител.
За всички беше изпято многолетие и всички се включиха в братската трапеза, приготвена с много старание от жените в селото.
 
Текст и снимки: Ангел Младенов
{joomplucat:731 limit=52|columns=4}

Visits: 0

Skip to content