Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители

Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители. Снимка: Ангел Карадаков„Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители и почитаме свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете”, каза президентът Румен Радев в обръщението си към представителите на Българската православна църква, деятели на образованието, науката, културата и изкуството поканени в Гербовата зала на Президентството по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе специален гост на Официалното честване, в което взеха участие ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на просветата и културата.
В обръщението си към своите гости Държавният глава подчерта, че в други езици думата „будител” изобщо не съществува, че в това не е интелектуалец по европейски образец, а чисто българска духовна категория и в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, и просветителя. Те, по думите на президента, се разпознават по светлината, с която озарява околните и със своя талант, доблест, мъдрост и отдаденост.
„Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата”, и това ни дава „уникалната възможност да честваме едновременно както медвенският овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери“, посочи президентът Радев. Той каза още, че народните будители не са само хората от портретите, а и тихите герои на нашето съвремие: учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти.
„На тях днес искам да благодаря“, подчерта президентът Румен Радев в началото на срещата.
По-рано на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.
 
Текст: Александра Карамихалева 
 
Още снимки и видео може да намерите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content