Продължете към съдържанието

В столичния храм “Св. Николай Софийски” тържествено бе открито неделно училище

IMG 5751JPGНа 19 ноември с благословение на Негово Светейшество, Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български,  беше открит курс по вероучение за деца и младежи при храм „Св. Николай Софийски“ в София. След  св. Литургия, отслужена от протосингела на Софийската св. митрополия – архим. Василий в съслужение с духовния надзорник на епархията  – ставр. иконом Ангел Ангелов, свещ. Васил Василев от храмовото духовенство и дякон Костадин Тренев, беше извършен водосвет, с който се постави начало на неделното училище, в което освен духовно образоване на най-малките, ще се извършва грижа за хора, страдащи от зависимост и за техните деца. Отец протосинтелът отправи поздрави към предстоятеля на храма – ставр. иконом Спас Михайлов, към учителката – Десислава Тодорова, както и към организаторите на това катехизическо училище.

В словото си той припомни широко разпространения проблем със зависимостите в нашето общество и нуждата от църковна грижа за страдащите от това тежко психическо заболяване и особено за техните деца.

След св. литургия архим. Василий постави  началото на първия урок, като заедно с децата  изслуша първия урок за Въведение Богородично като ден на християнското семейство. На гости на децата от храма бяха възпитаниците на неделното училище при храм „Рождество Христово“ в ЖК „Младост“, София с учител Велина Андонова, която подпомогна подготовката на новото църковно училище, а също и проф. Божидар Андонов, ръководител на катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На всяко дете бяха подарени картички за празника "Въведение Богородично", а също и учебни помагала, издание на Центъра за образователни инициативи "Двери".

Неделното училище при храма е част от по-голям проект на Църковното настоятелство и храмовото духовенство, за по-задълбочена и всестранна  грижа за хората, които страдат от зависимости и техните деца, подкрепен от фондациите „Комунитас“ и „Социално развитие и култура”, като основната цел е тяхното въцърковяване и лечение чрез благодатните сили и нравственото учение на Христовата църква. Координатори и автори на проекта са гл. асистент д-р Иво Янев от катедра „Практическо богословие“ при Богословския факултет на  СУ „Св. Климент Охридски“ и Красимир Иванов, магистър по богословие и психология.

 

Текст: д-р Иво Янев

Снимки: Весела Игнатова

{gallery}19-11-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content