Продължете към съдържанието

Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски"Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета, в което ние често забравяме да търсим „едното потребно” (Лука 10:42) и да събираме съкровищата си „на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат” (Мат. 6:20) призова богомолния народ Българският патриарх Неофит в рождественското си послание.

Той напомни още и това, че в ден като този трябва "а отворим сърцата си и за тези около нас, за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях Самия Господ Иисус Христос, да покажем и докажем вярата си в Него, като я оделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност".
Негово Светейшество възглави полагащата се, според църковния типик, утреня за Бъдни вечер. В молитва пред новоридиля се Младенец-Спасител с Негово Светейшество съслужиха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски", архим. Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий – ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", архим. Серафим от Обрадовския манастир, прот. Николай Георгиев – началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство и многобройно столично свещенство.
Молитвено участие в предрождественската богослужба взеха участие г-н Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" към МС и други официални гости.
 
На Рождество Христово богослужението ще започне от 9,30 часа с тържествената Св. Литургия.
 
Цялото слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит може да прочетете тук.
 
Още снимки и видеозапис може да видите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:792 limit=8|columns=4}

Visits: 0

Skip to content