Продължете към съдържанието

Тържествена св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх НеофитВ деня на Христовото Рождество в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“ се стекоха стотици православни християни, за да почетат родилия се Богомладенец. Рождественската св. литургия би възглавена от първойерарха на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит.

В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, архим. Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, прот. Николай Георгиев – началник Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, храмовото духовенство и столично свещенство.
Молитвено участие в тържественото богослужение взе и президентът на Р България Румен Радев. След прочитането на евангелското четиво, което благовести за родилия се Богомладенец, Негово Светейшество прочете Патриаршеското и Синодално рождественско послание, а след това президентът Румен Радев взе благословение от Негово Светейшество и му благодари за духовната грижа, която той полага за българския народ.
Десетки православни християни се причастиха и така се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма посветен на светия княз Александър Невски.
 
Още снимки и видео може да видите на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:793 limit=8|columns=4}

Visits: 1

Skip to content