Продължете към съдържанието

Втора част от Покайния канон на св. Андрей Критски – в столичния храм „Св. Седмочисленици“

Софийският протосингел - архимандрит ВасилийНа 20 февруари в софийския храм, посветен на светите Седмочисленици, бе отслужено Велико повечерие с втората статия на Великия покаен канон на св. Андрей, архиепископ Критски. Последованието беше изпълнено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия.
Песнопенията на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов.

След прочитането на втората част на Канона архимандрит Василий се обърна към преизпълнилото храма множество богомолци с думи за спасителния Велик пост, за току-що прочетеното покайно произведение на светителя Андрей Критски и за тайнството Покаяние. „Тези, предшестващи празника, постни дни са определени като време за усърдно покаяние, усилена молитва, отдалечаване от злото, угасяне на страстите, смирение, целомъдрие, вътрешно обновление, духовно възрастване и нравствено очистване. Молейки Твореца за прошка, ние търсим Неговата помощ да ни изведе от тъмнината на греха и да ни приеме в Своите Отечески обятия – обятията на Светлината“, се казваше в словото на столичния протосингел, който в края му поясни: „Църквата, братя и сестри, е общност от каещи се грешници. Затова всички ние пристъпваме в Дома Божий – в храма, да изпросим, да молим, да търсим прошка от Всеподателя за прегрешенията си и с устрем към съвършен християнски живот да бъдем достойни Христови следовници. В тези дни, които Бог по Своя промисъл чрез отците на Църквата е установил ние да бъдем заедно на обща покайна молитва, четейки Покайния канон, се надяваме на Всеблагия Господ така да ни облагодати, за да се очистим от всяка телесна нечистота и най-вече да получим прошка на прегрешенията си.“
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}7ozHMIMCtao{/youtube}
{joomplucat:825 limit=28|columns=4}
 
 

Visits: 0

Skip to content