Продължете към съдържанието

Четвърта част от покайния канон на св. Андрей Критски – в столичния храм „Св. Георги“

Ставрофорен иконом Ангел Ангелов в храм Св. ГеоргиНа 22 февруари в столичния храм „Св. вмчк Георги“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ бе отслужено Велико повечерие с четвъртата, последна статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Последованието беше изпълнено от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.
На покайното богослужение молитвено присъстваха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия, свещенослужители от храма-домакин и други столични храмове.

Песнопенията на Покайния канон, както и затрогващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов.
След прочитането на Канона отец Ангел се обърна към преизпълнилите храма столичани със слово за Църквата като „единственото място, където човек се чувства истински свободен, радостен, премахнал тежестите на деня, зависимостта от смъртта, само тогава, когато има вярата Христова в себе си“. Духовният надзорник на Софийска епархия припомни думите на Иисус Христос: „Огън дойдох да туря на земята и колко бих желал да беше вече пламнал“ и допълни: „О, да беше лумнал този огън в Христовите сърца, за да изгори тръните на страстите, лицемерието и греховността ни. Огън, който изпепелява с пламъка на любовта и прави всеки един от нас охристовен жител на небесната реалност. Огън Божи, разгорял се в тържеството на вярата на свети пророк Илия, като доказателство за силата и битието на истинния Бог. Огън, единил противоположното и изпитал Църквата, разкрил нейната чистота и красота. Тогава всички ще бъдем готови за срещата с най-прекрасния, с Богочовека Иисус Христос, ще бъдем и достойните участници в Неговото Възкресение. Но сега… сега е рано. Ние трябва да се каем и молим Бога за частица от Неговата Любов, която да преобрази съзнанието, за да добием ум Христов. Амин!“
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}g2aJ6XmoFuQ{/youtube}
{joomplucat:828 limit=24|columns=4}

Visits: 0

Skip to content