Продължете към съдържанието

Нов параклис „Св. Димитър Солунски“ в Долна баня

Осветен нов храм край Долна баняНа големия християнски празник – Благовещение, в деня, в който архангел Гавриил възвестява на Божията Майка Дева Мария, че ще зачене и роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос, в Долна баня енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров извърши тържествен водосвет за новия параклис на вилното селища „Калина“, носещ името на свети Димитър Солунски. 
Въпреки студеното време десетки християни от рилския град се събраха край новия параклис и присъстваха на ритуала, при който бе осветен с молитва, водосвет и литийно шествие. Сред миряните бяха и дарителите на храма семейство Венета и Димитър Георгиеви от София, които от миналата година си закупиха къща във вилното селища „Калина“. Във водосвета за новия параклис участваха със своите песнопения и жените от църковния хор при енорийския храм „Успение на Пресвета Богородица“ с ръководител Румяна Дамянова.

Присъстващите миряни запалиха свещ за здраве и измолиха благополучие от свети Димитър, след което се поръсиха със светена вода и вдигнаха наздравица с по чаша червено шампанско.
Преди освещаването на параклиса в енорийския храм „Успение на Пресвета Богородица“ ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи за големия християнски празник Благовещение утреня и Златоустова св. Литургия.
Празникът Благовещение или „Благовец“ се почита и като Ден на жената-християнка и като празник на майката, ето защо за поредна година жените от църковния хор и служителките от енорийския храм се събраха на празнична трапеза и се почерпиха за здраве, като традиционно похапнаха и риба.
 
Текст и снимки: Любомир Кузев
{joomplucat:852 limit=6|columns=3}

Visits: 0

Skip to content