Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество патриарх Неофит за Велики четвъртък и освещаването на св. Миро

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Снимка: Ангел Карадаков† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, 
боголюбиви отци, обични в господа братя и сестри,
 
Както всяка година, в четвъртъка на Страстната седмица – седмицата на светите и спасителни за нас страдания на Божия Син, нашия Господ и Спасител Иисус Христос – богослужението на Църквата отново ни призовава да се вглъбим в дълбокия смисъл на всичко, извършено от Него в богочовешкия Му земен живот, заедно с апостолите Христови да станем участници в Неговата Тайна вечеря и достойни причастници в светото тайнство на Благодарението. И днес, заедно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено смирение на Спасителя, Който сам уми нозете на Своите ученици, и, заедно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина – в часа на Неговата скръб и в страшния миг на предателството. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в преклонението си, отново и отново, изповядваме верността си към Христа и молим: „На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми днес, Сине Божий; защото не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си”.

В този благодатен ден на началото на светотайнствения живот на Църквата, когато Господ учредява Тайнството на тайнствата – светата божествена Евхаристия, всеки от нас старателно изпитва своята съвест и верността си към Христа Спасителя, и още повече се утвърждава в живота на Църквата, който е продължение на Тайната вечеря на Господа с учениците и изпълнение на Неговия Завет към всички нас: „Това правете за Мой спомен” (Лука 22:19). В съдържанието, смисъла и същността на тайнството на Евхаристията, е същността и на самата Църква, която Господ остави след Себе Си заради нас и която Сам „си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28). В Евхаристията, която още в зората на християнството Богоносният Антиохийски епископ свети Игнатий е нарекъл  „лек за безсмъртие… и вечен живот в Иисус Христос” (Послание до ефесяни, 20, 2) се съдържа смисълът на живота ни като християни.
Затова и в този единствен по своя характер ден от богослужебната година светата Църква с особена настойчивост призовава всички свои верни чеда към дейно и достойно участие в своя светотайнствен живот, който е живот в благодарение и в причастност към Тайнството на Тялото и Кръвта Христови. Живот в причастност към Самия Източник на живота, Който е Сам Господ Иисус Христос – преподаван ни в Тайнството на светата Евхаристия.
През настоящата година Православната ни Църква определи да се извърши и осмото поред Мироварене след възстановяването на своята автокефалност в средата на отминалото столетие. За Църквата светото Миро е спомен за драгоценното миро, с което в деня преди разпятието Си беше помазан Господ Иисус Христос (Мат. 26:6-12). То е видим знак за невидимото присъствие сред нас на Светия Дух, с Чиято божествена сила в този ден съборно освещаваме драгоценната благовонна смес, без която целият богослужебен и светотайнствен живот на Църквата би бил невъзможен.
Светото Миро, символизиращо погребването на Господ Иисус Христос, Църквата използва във всички важни и решаващи моменти от своя живот. То е неотменим елемент при освещаването на светата Трапеза, която на езика на Църквата символизира гроба, в който бе погребан и от който тридневен възкръсна нашият Спасител. Със светото миро се освещава и всеки свети Антиминс, който символизира полагането на Христа в гроба. С него се помазва новоприетият член на Църквата – възроден за нов живот в банята на светото Кръщение и утвърден чрез даровете на Светия Дух в тайнството на светото Миропомазване.
Ето защо за светата ни Църква днешният ден е ден на особено духовно тържество, на особена духовна радост и благодарност към Всеподателя за всички Негови дарове към нас. Ден, в който, чрез призоваването на Светия Дух над определените за целта съставки, автокефалната ни Църква извърши последованието на светото Мироварене и Мироосвещение.
Нека този ден бъде светъл и радостен, тържествен и празничен за всички нас. Нека през целия ни живот изобилните благодатни дарове на Духа Утешител съпътстват всеки от нас и цялата ни Църква, та укрепвани чрез тях да възрастваме все повече във вярата и любовта Христови, „…докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13).
 
Божията любов, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честит и благословен празник!
 
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Велики четвъртък и освещаването на светото Миро, 5 април 2018 г., София (вижте репортаж)

Visits: 0

Skip to content