Продължете към съдържанието

Св. Синод извърши освещаване на св. миро, за осми път в историята на БПЦ-БП

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитНа 5 април 2018 г., Велики четвъртък, за осми пореден път в историята на Българската православна църква – Българска патриаршия бе осветено свето миро. Чинът по освещаването се случи по време на Василиевата св. литургия, която бе възглавена от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в ПКСХП „Св. Александър Невски“, в съслужение с митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Врачански Григорий и Видински Даниил, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр.ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев, началник на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, храмовото духовенство, свещеници от столицата, протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев и дяконите Деан Коруноски и Костадин Тренев.

Преди прочитането на Господнята молитва „Отче наш“ патриарх Неофит прочете надлежните молитви, като благослови и седемте съда, в които се съхранява светото миро, след това епископ Герасим прибави към него и част от мирото съхранявано в алабастрения съд, подарени на Българската православна църква от Веселенска патриаршия през 1945 г., когато е вдигната седемдесетгодишната схизма над Българската Екзархия.
„И днес, заедно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено смирение на Спасителя, Който сам уми нозете на Своите ученици, и, заедно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина – в часа на Неговата скръб и в страшния миг на предателството. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в преклонението си, отново и отново, изповядваме верността си към Христа и молим: „На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми днес, Сине Божий; защото не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си“, каза в словото си патриарх Неофит.
Той припомни още и това, че мирото „Църквата използва във всички важни и решаващи моменти от своя живот. То е неотменим елемент при освещаването на светата Трапеза, която на езика на Църквата символизира гроба, в който бе погребан и от който тридневен възкръсна нашият Спасител. Със светото миро се освещава и всеки свети Антиминс, който символизира полагането на Христа в гроба. С него се помазва новоприетият член на Църквата – възроден за нов живот в банята на светото Кръщение и утвърден чрез даровете на Светия Дух в тайнството на светото Миропомазване“ (вижте пълния текст).
След многолетствието Високопреосвещените митрополити пренесоха съдовете с вече осветеното миро в Синодната палата, и по-точно в миротеката, където ще бъдат на съхранение до изчерпването му.
В най-новата си история, БПЦ добива право сама да вари и освещава миро през 1945 г. – след вдигането на наложената ѝ схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото мироварене става през 1950 г. след старателна подготовка за това важно събитие. Следващите са съответно: през 1961, 1974, 1988, 1995, 2002 и 2009 г.
Мироваренето е дълъг и сложен процес който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Основните съставки са: чист зехтин и чисто бяло гроздово вино към които се прибавят над 30 различни видове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение и начин на приготовление. Мирото се вари от духовници при непрекъснато бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дена. Началото на варенето (вижте репортаж) задължително се поставя от Предстоятеля на Църквата, който извършва и освещаването на новото миро.
 
Още снимки и видеозапис може да видите на страницата на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}FZPY8K97ofM{/youtube}
{joomplucat:863 limit=8|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content