Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави последованието на дванадесетте евангелия в храм „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит„Днес виси на дърво Този, Който раздели земята от водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този Който (в Йордан) освободи Адам; с гвоздеи се приковава Младоженецът на Църквата; с копие се прободе Синът на Дева. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покажи ни славното Твое Възкресение“, пее църквата в усилните (страстни) дни за молитва.
На 5 април вечерта според църковния типик се извършва специално последование, в което се четат дванадесет откъса от четирите евангелия, които разказват за последните дни на Господ Иисус Христос, богослужението в ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе възглавено от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Последованието е специално, защото след петото евангелие се изнася от светия олтар разпятието и се поставя в средата на храма за поклонение от всички вярващи.
В богослужбата участие взеха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на ЦН на храм-паметника, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник епархия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, свещеник Антоний Милушев, протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев, дякон д-р Деян Коруноски и дякон Костадин Тренев. Специален гост бе иконом Борис Дрангов, служещ понастоящем в Торонто, Канада, и син на известния полковник Борис Дрангов.
След като бе извадено разпятието епископ Герасим призова всички вярващи смирено и с дълбока вяра да застанат пред Христа Разпнатия и в покаяние да принесат молитвите си към Него. Негово Светейшество патриарх Неофит изпя полагащата се, а след това започна и поклонението пред Господ Иисус.
В богослужението молитвено участие взе и Негово Величество цар Симеон II, както и десетки православни християни.
В св. Олтар ексапостилария „Разбойника благоразумнаго“ изпълниха и мъжката част от хора при Патриаршеската катедрала с диригент доц. Димитър Димитров.
 
На Велики петък  Българският патриарх Неофит ще възглави специалното богослужение – „Опело Христово“ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.
 
Още снимки и видеозаписи може да видите на страницата на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}St66H7emAnw{/youtube}
{joomplucat:864 limit=8|columns=4}
 
 

Visits: 0

Skip to content