Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси

Среща на патриарх Неофит с посланика на УкрайнаНа 15 юни в сградата на Софийска св. митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и г-н Ростислав Павленко, специален пратеник на Президента на Украйна по религиозните въпроси.
В срещата участия взеха Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Врачански митрополит Григорий, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, както и посланикът на Украйна Негово Превъзходителство г-н Микола Балтажи.

По време на приема г-н Ростислав Павленко разясни подробно на Негово Светейшество и на Високопреосвещените митрополити ситуацията в Украйна по отношение на църковния въпрос и добави, че от началото на 1991 г. Украйна се бори за своя църковна независимост.
Негово Светейшество заяви, че ситуацията в Украйна многократно е била обсъждана на заседания на Св. Синод и не веднъж е изказвана позиция по отношение на въпроса. Мелнишкият епископ Герасим добави, че Св. Синод е добре запознат със ситуацията и сложността ѝ, но е необходимо да се съблюдава строго спазването на църковните канони, които от векове крепят Православната църква.
Н. Пр. Микола Балтажи отбеляза, че тази година се изпълват значими годишнини от църковния живот на Украйна, една от които е 1000-годишнината от основаването на Киево-Печорската лавра. Г-н Ростислав Павленко добави, че украинския и българския народ винаги са били в добри и здрави отношения, като припомни, че именно български духовници са служели в земите на днешна Украйна, покръствали са и са закрепвали вярата на народа.
„Добре е да усилим молитвите си към Бога“, заяви в края на приема Негово Светейшество, като добави, че ако нещо е невъзможно за човека, то за Бога всичко е възможно.
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
 
 
 

Visits: 0

Skip to content