Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с кардинал Валтер Каспер. Срещата се проведе в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха: Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и доц. д-р дякон Иван Иванов.
Кардинал Валтер Каспер е почетен председател на Папския институт за християнско единение и на посещение в страната по повод празника на светите апостоли Петър и Павел. Той предаде поздрави от името на папа Франциск на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

В хода на срещата бяха изтъкнати традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Римокатолическата, като бяха припомнени двете дарения на св. мощи от страна на Ватикана към Русенската и Доростолската епархии – тези на св. Георги Победоносец и на св. Дасий Доростолски, както и храмовете предоставени за ползване на българските православни общности в Европа. „Светиите правят общението между двете църкви възможно имайки предвид общата ни история през първото хилядолетие“, заяви кардинал Каспер.
Двете страни се обединиха около изключително важната роля на семейството, което е ядрото на всяко едно общество. Обсъдени бяха и проблемите, пред които е изправена съвременна Европа и обществото, касаещи човешкото достойнство и миграцията. В края на срещата бяха разменени подаръци с пожелание за още по-добро съработничество.
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:930 limit=4|columns=4}

Visits: 0

Skip to content