Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и пострижения за летния празник на храм „Преп. Наум Охридски“

Софийският викариен епископ Поликарп

На 20 юни православната Църква отбелязва паметта на преподобния Наум Охридски. В столичния квартал „Дружба“, до езерото, е единственият действащ храм в България, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен. В него на 19 юни, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната вечерня с лития и петохлебие бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовите свещеници, протойереите Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. 

Празничната св. Литургия беше възглавена отново от Преосвещения викариен епископ на Софийския митрополит – Белоградчишки епископ Поликарп, като към съслужилите на вечернята се присъедини и свещеник Георги Николачков. Преди това, в края на утренята, за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Тодор Георгиев (на 32 години) и Деян Малинов (на 37 години) – и двамата енориаши на храм „Преп. Наум Охридски“.
И на вечернята, и на утренята и литургията за молитвеното настроение на богомолците допринасяше антифонното пеене на църковните певци от хор „Св. Наум Охридски“, подкрепени от клиросни певци от София и страната, и от йеромонах Гавриил Зографски, като на десния клир те бяха водени от г-н Андрей Касабов, а на левия – на вечернята от йеромонах Юстин Зографски, а на утренята и литургията – от г-н Тянко Николов.
„Не всеки е познал Бога и не всеки около нас има същия духовен трепет като нас. Затова наш дълг, наше задължение като истински последователи на преподобния и богоносен наш отец Наум, Охридски чудотворец – патрон на този храм, е да служим за пример, за добро, за вяра, за надежда, любов, търпение, кротост, смирение… на тези, които са до нас. Онези, които имат вяра, да се утвърдят в нея, а онези, които нямат – да я прегърнат, да я приемат, да я признаят и да я следват…“, каза в словото си в края на светата богослужба епископ Поликарп. Негово Преосвещенство припомни и житието на св. Наум Охридски, неговото дело и това на другите ученици на светите братя Кирил и Методий – „те копнееха по Бога и този копнеж преподаваха на нашия народ“. 
Като преподаде патриаршеския благослов, софийският викариен епископ пожела на свещенството и на всички вярващи, изпълнили храма, „Бог да ви окриля, да ви заздравява духовно и наистина тази богодарувана енория, която е пример не само в София, но и извън пределите на Софийска епархия, да пребъдва в духовност, в единство и като едно голямо семейство, утвърдени в името на Бога, да бъдете радостни и щастливи и честити“. 
Предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин поздрави епископ Поликарп с празника и му пожела духът на св. Наум да бъде с него и неговото учителство, духът на св. Климент да бъде с неговото архиерейско служение, да го съпътстват и да го въздигат. От името на църковното настоятелство, енориашите, свещенството и певците при храма, отец Христо подари на владиката икона на преп. Наум Охридски. 
След многолетствия, Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафората на многобройните вярващи в храма.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}b9EF1MeJ1rA{/youtube}
{joomplucat:928 limit=128|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content