Продължете към съдържанието

Архиерейска Вечерня за храмовия празник на катедралата „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена в столицата

PAM0249На 6 юли в навечерието на празника в чест на св. вмчца Неделя, митрополитският храм "Св. вмчца Неделя", гр. София, даде началото на своя храмов празник с тържествено бдение – Вечерня и Утреня.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, богослужението бе извършено от Негово Преосвещенство Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство: ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Николай Цурев, както и със свещениците Радко Иванов, Петър Симеонов, Костадин Тренев и Дамян Друмев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите Георги Читалов и Петър Славов.

На празничното богосллужение се бе събрало голямо множество вярващи, които отправиха своите горещи молитви към Бога и неговата мъченица Неделя.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от мъжкия църковен хор при храма. Църковните певците поведоха и литийното шествие по време на вечернята около храма.  По традиция бе извършен чинът на петохлебие, по време на утринното молитвословие, вярващите християни бяха помазани с осветен елей, за здраве и благословение.

В тържественото си слово Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отправи благослов от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като отбеляза, че в идния ден почитаме Възкресението на Господа Иисуса Христа и всички онези, които са последвали благодатния Му пример с живота си. Една от тях е св. вмчца Кириакия – Неделя, която „заедно със своите родители беше предадена на мъчения от езическия император Диоклетиан. Светото семейство на св. Неделя се показа мъжествено и не се поддаде на изкушенията и изтезанията, а остана твърдо – родителите на св. Неделя пострадаха мъченически за вярата и светнаха като светила на Небесата в името на Господа нашего Иисуса Христа. В същото време и св. вмчца Неделя беше подложена на големи и различни мъчения, за да може чрез нейното мъжество, търпение, чрез нейната силна вяра, надежда и любов в Христа Бога да накара езическите народи и онези, които я изтезаваха да прегърнат вярата в Господа Иисуса Христа.“ Викарият на Софийския митрополит си пожела всички ние да последваме примера на великомъченицата – нейните търпение, смирение, кротост въздържание и силните ѝ вяра, надежда и любов, защото „и днес светът има нужда от Господа Иисуса Христа, има нужда от Евангелието, има нужда от съкровената Православна вяра“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content