Продължете към съдържанието

Троянският манастир посрещна с всенощно бдение празника на Богородичната икона „Троеручица“

PAM2226На 12 юли честваме една от най-почитаните в България икони на Пресвета Богородица – „Троеручица“. В навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, в съборния храм на Троянската света обител „Успение Богородично“ бе отслужено всенощно бдение в чест на Божията Майка. Богослужението започна в 20:30 ч. на 11 юли и продължи до 6 ч. на следващия ден. Бдението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий – игумен на Троянската света обител, йеромонах Стефан – ефимерий на манастира, ставрофорен иконом Георги от гр. Бяла – Русенско, свещеник Сава – архиерейски наместник на Никополска духовна околия от Великотърновската епархия, свещеник Ненко от Сливенска епархия, свещеник Костадин Тренев от София, йеродякон Вартоломей и дякон Мартин Йотов.

За тържественото и молитвено настроение спомогна и мъжкият църковен хор на два клира под ръководството на д-р Андрей Касабов и г-н Тянко Николов, в който взеха участие и певците на г-н Георги Секуловски, основател на хор и преподавател по църковно пеене в Северномакедонския богословски факултет.

Към събралото се множество от вярващи християни с празнична проповед в ранните часове на деня се обърна Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки, който отправи благослов към игумена на манастира, духовенство взело участие в тържеството и на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски – „Нека Божията Майка, която с три ръце и със своя покров обгръща всеки един от нас, да ни милва, спасява и по нашите вяра, любов и благочестие да въздава на всекиму потребното, за да бъдем достойни пред Бога, горди с православната си вяра и по молитвите на Пресвета Богородица да послужим като добър и светъл пример на нашето общество.“  В отговор Негово Преосвещенство епископ Сионий отправи благодарност за патриаршеската благословия и за съвместното богослужение на всички участвали в нея, като им пожела: „Нека Бог по молитвите на Пресвета Богородица – „Троеручица“ да ни утвърди във вярата и да ни даде преизобилно своята благодат и здраве.“

За богослужението бе приготвено благоукрасено коливо с образа на Пресвета Богородица – „Троеручица“, което бе след края на Светата Литургия бе раздадено за благословение на всички присъстващи.

+++

Богородичният образ „Троеручица“ се намира в Хилендарския светогорски манастир и е свързан с чудотворното изцеляване отсечената ръка на богоносния отец св. Йоан Дамаскин в началото на VIII в., след неговите горещи молитви пред иконата (пълният текст на преданието можете да прочетете тук). Преписът от образа на Божията майка, който днес се съхранява в Троянската света обител още от 1600 г., също е допринесъл за множество чудеса на вярата.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content