Продължете към съдържанието

Архиерейска служба в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“

1030163На 26 юли светата православна Църква почита преподобномъченицата св. Параскева (Петка) Римлянка, живяла през II век.

В нейна чест и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма, протойерей Йоан Куков, йеродякон Вартоломей и дяконите Димитър Николов и Лука Китин.

Църковните песнопения бяха изпълнени от ангелогласни клиросни певци, които допринесоха за молитвеното настроение на събралото се в храма множество християни.

В словото си Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като припомни и важни моменти от живота и мъченичеството на св. Параскева Римлянка. Викарият на Софийския митрополит пожела на всички християни да подражаваме на вярата и любовта на св. Параскева, по чиито молитви е изцелен нейният мъчител – за доказателство, че „вярата, в която живее и свидетелства, не е измислена от някого, а е Откровение Божие, спасително за човека, което му показва истинския път и как да върви по него, за да бъде не просто човек, а да се извиси и да стане богоподобен“.

От своя страна протойерей Георги Спасов отправи своята благодарност на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, както и на неговия викариен епископ за благодатната служба, подарявайки му многоцветен букет.

След края на богослужението бяха осветени две информационни табели, поставени в близост до храма и указващи мястото на провеждане на Сардикийския събор през 343-344 г. – когато в днешната българска столица се събират св. Атанасий Велики и още 317 епископи, за да утвърдят православното учение за Света Троица и Символа на вярата.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content