Продължете към съдържанието

Дяконско и презвитерско ръкоположение в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч

1060877На 4 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", свещеник Тодор Тошев, дякон Георги Читалов и дякон Георги Марков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов и дякон Пламен Николов.

По време светата Литургия бяха ръкоположени благоговейните мъже: дякон Георги Марков за свещеник и монах Йероним за йеродякон. Негово Преосвещенство епископ Поликарп пожела на двамата нови клирици на Българската православна църква предостойно служение и сърцата им да се изпълнят с Христовата и Евангелска светлина.

В проповедта си викарният на Софийския митрополит поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като призова вярващите християни: „Не само да просим, но и да даваме. Когато човек прегърне Бога, когато вникне дълбоко в съкровените Евангелските слова и насърчения, няма да иска нищо от Бога, а стремежът му ще е само да бъде в Неговите обятия и благодат… Останалото ще ни се придаде, защото Бог знае кой от какво има нужда.“

В отговор архимандрит Януарий, от името на Годечката духовна околия и от името на предстоятеля на храм „Св. Димитър Солунски“ благодари на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за топлите напътствия, съвместната молитва и богослужебната радост, която събралото се множество християни съпреживя в неделния ден.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content