Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет по случай празника на гр. Самоков

1100892На 21 август Православната Църква чества паметта на българския светец свети Симеон Самоковски Чудотворец. От 2000 година св. Симеон Самоковски Чудотворец е небесен покровител на Самоков и патрон на Общината. По този повод в гр. Самоков отбеляза своя празник в сряда вечерта с тържества и водосвет на площад „Захарий Зограф“.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, службата за извършване на водосвета бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и предстоятел на храм „Успение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, свещеник Емилиан Дамянов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

На събитието присъстваха кметът на община Самоков г-н Владимир Георгиев, председателстващият общинския съвет Николай Николов, а също така и кметът на община Цариброд Владица Димитров и народни представители.

Със слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави за празника на града и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като изрази духовната радост, че покровител на града е именно български светец, отдал живота си за своята родина и за православната вяра. Викарият на Софийския митрополит отбележи: „Св. Симеон Самоковски Чудотворец ни напомни, завеща и предаде православната вяра – стожер на човешкото спасение, стожер за единството и целокупността на нашия народ. Нека по неговия благ пример и завет понесем и ние тази истинска православна вяра в сърцата си и чрез нея бъдем народ, който обичайки Бога и светостта, изгражда себе си като добродетелен, изпълнен с вяра, надежда и любов, благодарение на които човек живее, съществува, напредва, извисява се и достига до своите заветни цели и мечти, особено които са му за спасение на душата и вечен живот.“

След водосвета бяха издигнати тържествено и под звуците на химна знамената на България, на Европейския съюз и на община Самоков.

На събитието бяха наградени почетни граждани, отлични ученици и заслужили спортисти от гр. Самоков, под бурните аплодисменти на хилядите жители на града, събрали се на централния площад.

+++

Свещеномъченик Симеон Самоковски Чудотворец е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт – 21 август – е обявен за празник на гр. Самоков.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content