Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет по случай 50-ата годишнина на град Драгоман

1110778По решение на Общински съвет Драгоман, всяка последна събота на месец август се отбелязва като ден – празник на града.

Поводът за това решение е, че на 29 август 1969 г., с указ на Министерски съвет на НРБ, населеното място е провъзгласено за град.

Тази година се навършват 50 години от този радостен за жителите на Драгоман акт.

По този повод в китното селище се провеждат тридневни тържества с участието на множество музикални и танцови състави, детски програми, както и индивидуални български и международни изпълнители.

На 31 август, кулминационният ден на тържествата, от 17:30 ч., бе извършен тържествен водосвет в храм „Св. Стефан“.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, празничният водосвет по случай юбилея на гр. Драгоман, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, свещеник Асен Асенов, предстоятел на храм „Св. Стефан“, йеромонах Макарий, игумен на Неделишки манастир „Св. Атанасий“ и дякон Георги Читалов.

На събитието присъстваха кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, зам. кметовете г-жа Емилия Милушева и г-жа Лидия Банкова-Найденова, секретарят на община Драгоман г-жа Марина Асенова, г-н Тодор Костов, началник агенция Митници, кметът на община Цариброд г-н Владица Димитров, множество официални лица и граждани.

В края на водосвета Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови изпълнението на храма и поздрави всички от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като подари икона на св. Богородица – „Вратарница“ на кмета на община Драгоман с пожелания Божията Майка да закриля всички влизащи и излизащи от неговия кабинет и да пази жителите на Драгоман.

По-късно Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи поздрав и благослов за юбилея на град Драгоман и на официалното откриване на тържествата по случай празничната годишнина, извършено на централния площад в града, като пожела на стотиците празнуващи закрила от Всемилостивия Бог и все повече поводи за молитвени срещи.

+++

Славното минало на гр. Драгоман се свързва с героизма и храбростта на българския войник по време на победната за България Сръбско-българска война от 1885 г., проявени по бойните полета на града, когато е защитено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За величието и мащабите на Драгоман свидетелстват християнските светини в околността, която заслужено носи името Малката Света Гора – няма друго място в България, където можете да посетите толкова много храмове в такава компактна територия. В община Драгоман църквите и манастирите наброяват 47, сред които видно място заема Неделишкият манастир „Св. Атанасий“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content