Продължете към съдържанието

Ръкоположение на йеромонах и обновяване на Годечкия манастир „Св. Дух“

1140670На 7 септември с архиерейска служба бе обновен манастирският храм в Годечката света обител, посветена на Св. Дух.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Леонтий, и. д. игумен на манастир „Св. Архангел Михаил“ в с. Шума, йеромонах Тимотей от манастир „Св. Теодор Стратилат“ в с. Балша, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Йероним, игумен на Годечкия манастир „Св. Дух“, дякон Георги Читалов и дякон Спас Рангелов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци во главе с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, а молитвено участие в богослужението взе и йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир "Св. Йоан Рилски".

На празничната служба присъстваше и г-жа Росица Иванова, началник на Регионално управление на образованието на София-регион, която е родом от гр. Годеч.

По време на богослужението бе ръкоположен в презвитерски чин благоговейният йеродякон Йероним, игумен на манастира и духовно чедо на йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир. Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави новият йеромонах и му пожела Бог с благодатта Си да запълни неговите немощи, за да бъде той достоен свещенослужител на Българската православна църква.

Викарият на Софийския митрополит отправи поздравления и благослов от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит до всички духовници, църковни певци, изпълнението на храма и дарителите на обителта, като припомни, че е необходимо „всеки един от нас възраствайки, трудейки се, да бъде благ и достоен пример за нашата Църква, общество и народ“.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content