Продължете към съдържанието

Среща на Негово Светейшество с игумените на светогорския манастир „Есфигмен“, на Погановския и на Суковския манастири

1190945На 24 септември Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, приеха на среща архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир „Успение Богородично“, йеромонах Мардарий, игумен Погановския манастир „Свети Йоан Богослов“, както и монаси и приближени лица до манастирските братства.

Височайшите гости са в България по покана на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, който също присъстваше на срещата в патриаршеския дом.

Гостите изказаха своята голяма духовна радост от гостоприемството на Негово Светейшество, като взаимно си размениха и драгоценни дарове.

Архимандрит Вартоломей попроси молитвите на Предстоятеля на Българската православна църква, споделяйки проблемите, свързани със светогорската света обител „Есфигмен“, а Негово Светейшество изрази своята увереност, че Божията Майка няма да остави чедата си и всички трудности на Света Гора ще бъдат преодолени.

След срещата, гостите се отправиха на представяне сборника с беседи и проповеди на архимандрит Вартоломей „Слова за духовно израстване в Христа“, преведена на български език по инициатива на архимандрит Никанор.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content