Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня с петохлебие за празника на св. Йоан Богослов

1200089На 26 септември Православната Църква чества Преставянето на св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

По този повод в навечерието на празника, на 25 септември в столичния храм „Св. Йоан Богослов“ в кв. Левски Г бе отслужена архиерейска вечерня, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, предстоятел на храма, свещеник Румен Стойчев и свещеник Георги Черганов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин и дякон Спас Рангелов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и с молитвеното участие на йеромонах Юстин от светогорския манастир „Св. Георги Зограф“.

В края на вечерното богослужение бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на богомолния народ, изпълнил храма във вечерния час.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи укрепващи слова, благодарност и поздравления за празника към духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни живота и апостолското дело на светия евангелист, като призова вярващите „да бъдем човеци, християни на любовта… нека подражаваме на любовта на св. Йоан Богослов, която до такава степен го извиси, че да бъде най-близко до Спасителя и да му бъде любимец“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content