Продължете към съдържанието

Тържествено бе открита новата академична учебна година в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

1С архиерейска св. литургия бе дадено началото на новата 2019/2020 академична учебна година в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. На 1-ви октомври, когато Православната ни църква отбелязва празника Покров на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит св. литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Той бе в съслужение с прот. Сава Кокудев, ефимерий при академичния параклис, столични свещеници, доц. д-р дякон Иван Иванов.

Епископ Герасим отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. В поздравителния си адрес той казва: "Отправяме към вас архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания по повод началото на новата академична учебна година.

В деня, отреден за честване Покрова на Божията Майка, молитстваме за всички вас – учащи и учащи се в обичния ни Богословски факултет – успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването ви като верни чеда на Църквата и достойни членове на Тялото Христово.

Мисията ви е благословена, защото е едновременно духовна и просветна, отговорна и свята. Дадено ви е да бъдете носители на светлината на познанието, добър пример и образец за всички, които чрез следването на Божиите заповеди търсят спасението и вечния живот. Бог е насочил стъпките ви в духовната ни Алма матер, където след усвояване на божествената наука и чрез полагане на усилия ще бъдете съработници Божии, разпространители чрез живота и словата си на благовестието Христово.

Скъпи студенти, придобивайте преподаваните ви знания и умения, защото от вас и вашата подготовка зависи бъдещето ни като Църква и Божи народ. „Духът на Истината“ и Премъдростта (Йн 16:13) да ви води и умножава свише даруваните ви таланти. Господ да ви укрепява на попрището, на което сте избрали да посветите живота си. Бог на всяко знание и Премъдрост да бъде с вас и Неговият Свети Дух да ви наставлява във всяка истина! На добър час!"

Деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за празничното богослужение. Той пожела и успешна учебна година на всички преподаватели и студенти от Богословския факултет.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://www.youtube.com/watch?v=Hpjp8XEEWtE

https://www.youtube.com/watch?v=rwK3Qfjeuqk

https://www.youtube.com/watch?v=hox2maK5ukQ

Visits: 0

Skip to content