Продължете към съдържанието

Тържествена света Литургия бе отслужена в с. Славовица

DSCF 051019 00164 scaledНа 5 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. пр. Илия“, с. Славовица, Ихтиманска духовна околия, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Село Славовица е родното място на Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, на САЩ, Канада и Австралия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с ставрофорен иконом Йосиф Серев, ставрофорен иконом Георги Георгиев, иконом Антон Апостолов, протойерей Иван Димитров, енорийски свещеник на Славовица, свещеник Костадин Тренев и дякон Лука Китин.

Клиросното пение изпълниха църковните певци от София Светослав Цеков и Павел Димитров.

Молитвено участие в празничното богослужение взе и протойерей Васил Тодоров, дългогодишен свещенослужител в храм „Живоприемен източник“, гр. София, кв. Подуене, в момента празничен свещенослужител.

На светата Литургия присъства и г-н Марин Рачев, кмет на община Септември.

След светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по изричното ходатайство на ставрофорен иконом Йосиф Серев, за достойно служение и двайсетгодишно безрезервно обгрижване на енорията в с. Славовица,  протойерей Иван Димитров бе офикиран за иконом на Българската православна църква.

Светата Литургия завърши с благо слово и проповед на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в което запозна вярващите с житието на св. мъченица Харитина, и призова вярващите да подражават на вярата, мъжеството и търпението на светицата, както и да проповядват като нея Възкръсналия Господ Иисус Христос. Той благодари на всички за тяхното участие в светата Литургия, както на свещенослужителите, така и на певците и вярващия народ. Поздрав и благословение епископът поднесе и на г-н Рачев, кмет на община Септември. Специално епископ Поликарп благодари на ставрофорен иконом Йосиф Серев и свещенството за грижите, които проявяват за въздигането на вярващите православни християни и това, че са добър пример за тях. Всички получиха благодарност за молитвената подкрепа и съпричастност във всяко църковно и духовно дело.

Епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който е посещавах многократно с. Славовица заедно с митрополит Йосиф и го свързват с населеното място и енория добри и паметни моменти, преживявания и спомени.

Поздрав към епископа поднесоха о. Йосиф, о. Иван Димитров и г-н Рачев.

За всички присъстващи на празничното богослужение бе предоставена богата трапеза, на която вярващите се обединиха отново и показаха, че са едно голямо християнско служение.

 

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content