Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с гръцкия посланик у нас

719„От работата си в България, мога да кажа, че към днешна дата перспективите пред Българската православна църква са добри”, каза Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис. Той се срещна със Светейшия Български патриарх Неофит преди да замине за родината си.

Гръцкият посланик сподели, че в работата си до сега винаги се е стараел да поддържа добри отношения с Българската църква. Той сподели и за своя опит като посланик в Румъния и отношенията с Румънската патриаршия. На предстоятеля на БПЦ пък Негово Превъзходителство предаде поздравите и благопожеланията от името на Атинския архиепископ Йероним.

Светейшият патриарх благодари на посланик Василоконстандакис и сподели, че отношенията между Българската църква и Атинската архиепископия са изключително братски и добри. По време на срещата бяха споделени и съвместните дейности по време на мандата на Негово Превъзходителство – посрещането на мощите на св. Климент Охридски, както и посрещането на много чудотворни икони и мощи на светии.

Приемът се състоя в сградата на Софийска митрополия, а в него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

В края на срещата Негово Светейшество пожела ползотворна работа и Божието благословение в делата на Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис.

Текст и снимки: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=301846

Visits: 0

Skip to content