Продължете към съдържанието

Поздравително слово от името на Св. Синод по повод рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит

DSC 0822Ваше Светейшество,

Със синовна любов, дълбоко уважение и признателност се обръщаме към Вас, като сърдечно Ви поздравяваме по случай рождения Ви ден – лично от наше име и от името на митрополитите от Св. Синод на Православната ни църква, и искрено Ви пожелаваме през всичките дни от Вашия живот да се радвате на крепко здраве, бодър дух, на любовта и уважението, на клира и народа, във Вашето нелеко, но благодатно патриаршеско служение.

Всеки, който Ви познава или който е слушал за Вас, Ваше Светейшество, всеки гражданин на родината или гост от чужбина, всеки вярващ или невярващ, християнин или иноверец, без да използва модерните похвати на лицемерието и човекоугодието би потвърдил, че във Ваше лице вижда изряден, достоен пастиреначалник, който вярно преподава словото на Истината. Вие по примера на Христа, апостолите и Вашите предшественици – предстоятели на Българската православна църква, сте пример за добър пастир, който полага душата си за овците. Затова Ви обичат малки и големи, бедни и богати, неуки и образовани и всички заедно благодарим на Всеподателя Бога,че дарува на нас многогрешните такъв Архипастир.

Имайки Ви винаги за пример Светейши Владико, в днешните трудни времена изпълнени с големи предизвикателства, когато от всички страни сме обградени от недоброжелатели, които всячески се стремят да навредят на Църквата Христова, ние Вашите съработници, Ви засвидетелстваме нашата пълна подкрепа, синовна в Христа любов и всеотдайност в отстояването на истинната Православна вяра, предадена ни от Отците. Обещаваме, че няма да щадим сили, за да Ви помогнем във всеки един момент, когато бихте се нуждали от нашата подкрепа в носенето на нелекия кръст на Патриаршеското служение.

Нека благият и човеколюбив Бог Ви дарува още дълги и благословени години на патриаршеското Ви служение.Това е нашето сърдечно и искрено желание, и като се събрахме в този благолепен храм, всички ние клир и народ, в деня на вашето рождение отправяме молитва към Бога и с едни уста и едно сърце казваме:

На многая и благая лета, Светейший Владико!

+++

Словото произнесе Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Visits: 0

Skip to content