Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с архимандрит Никодимос Каварнос

DSC 0786 scaled

Негово Светейшество Патриарх Неофит се срещна днес с известния гръцки духовник и църковен певец – архимандрит Никодимос Каварнос, който тази вечер ще изнесе концерт в столичния храм "Св. София".

На приема в сградата на Софийска митрополия Светейшият владика разговаря с гръцкия отец и неговия професионален екип за първите впечатления от София и предстоящия им концерт.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Кирил Дидов, който от името на Софийска митрополия придружава гръцките псалти.

Архимандрит Никодимос сподели с патриарх Неофит целта на концертите им, в които изпълняват византийска музика като каза:

„Това, което иска нашия екип чрез църковната музика е: да предаде посланието, което има св. Евангелие и то е към всички хора, дори към тези, които не се черкуват. Аз лично се опитвам да върша на дело, това което казва Евангелието – научете всички народи, като ги учите на всичко, което Съм  заповядал. Разбира се, ние го правим чрез византийската музика.“

Патриархът се поинтересува къде има по-добри псалти в Атина или Солун. Отец Никодимос с усмивка отговори, че навсякъде има добри псалти, но проблемът е, че са малко.

„Бих желал да са много повече….могат да се преброят на едната ръка и са разпръснати по цяла Гърция. Но това което е сигурно, че на Света Гора има много и добри монаси-псалти. И разбира се, в символа на православието – Константинополската патриаршия, има добри псалти, които държат на традицията, съхранена от патриаршеския трон.“

Дълго разговаряха духовниците и псалтите по различни теми. Гостите изказаха своята голяма духовна радост от гостоприемството на Негово Светейшество и след взаимната размяна на подаръци си направиха паметна снимка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content