Продължете към съдържанието

В София се провежда семинар на тема: Многообразието и общността през призмата на глобалното образование

14806881На 5 декември в София бе открит семинар на тема: "Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип." 

Форумът се провежда в парк-хотел „Москва“ в столицата и ще продължи два дни. Той се организира от Министерство на образованието и науката и в него участват университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям и др.

Семинарът бе уважен от директори на софийски училища, преподаватели по Религия, сред които проф. д-р Димитър Киров, д-р Жасмина Донкова от Дирекция "Велоизповедания" към Министерски съвет, г-жа Ваня Станчева от старши ескперт от РУО – София, представители на различни религиозни общности  България.

От името на Софийска митрополия участие взеха протойерей Серафим Янев и г-н Иван Тупаров, сътрудник на Духовно просветния отдел на митрополията.

Г-н Коста Костов, главен експерт в МОН, откри форума с привествени думи и представи идеята за инициирането на този семинар. Първата сесия започна с доклада на доц. д-р Константин Нушев, който бе на тема: „Предизвикателствата пред религиозната толерантност през погледа на един богослов“.

Вторият пленарен доклад бе проф. дфн Пламен Макариев на тема: "Предизвикателствата пред религиозната толерантност през погледа на един философ“.

След докладите бяха проведени обсъждания, на които преподавателите на предмета Религия споделиха своя опит и добри практики.

В утрешния ден участие ще вземат проф. д-р Божидар Андонов и доц. д-р Иван Колев, които ще представят учебната програма по Религия – неконфесионално обучение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content