Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и двама отличени свещеника в гр. Кюстендил

IMG 2857 scaledВ неделния ден на 6 септември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Кюстендилска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, владиката отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Мина“ и награди двама свещенослужителя от гр. Кюстендил.

Заедно с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Генади Генадиев, предстоятел на храма, протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на кюстендилския храм "Св. Димитър", протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в града, протойерей Костадин Тренев, свещеник Иларион Стоянчов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.


В началото на литургията еп. Поликарп пострига за „четец и певец“ благочестивия мъж Георги, който ще помага на храмовите духовници.

Молитвено участие в неделната богослужба взеха десетки миряни, сред които и цели семейства.

Утринните песнопения бяха изпълнени от свещенослужители, ръководени от г-н Ангел Младенов, а литургийните – от смесения хор при храма.

По време на литургията еп. Поликарп отличи двама свещеника за усърдна работа на Божията нива. Това бяха иконом Генади Генадиев, който бе офикиран за „ставрофорен иконом“ и протойерей Светослав Григоров, който бе отличен с икономско звание.

В края на богослужбата викарият изказа пастирско слово върху евангелското четиво, поздрави отличените духовници и отправи пожелание за здраве и благодатни успехи, като преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

От името на църковното настоятелство и присъстващите свещеници отец Генади благодари на епископа и гостите, които уважиха неделната богослужба, и поднесе на владиката букет цветя.

След литургията еп. Поликарп посети храма в кюстендилското село Пиперков чифлик и се запозна подробно с битовите условия на сградите, построени в двора на църквата. По предложение на архиерейския наместник към храма ще бъде назначен човек, който ще стопанисва сградите и ежедневно ще отваря църквата за посещение и поклонение на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content