Продължете към съдържанието

Храмов празник в с. Радуил за 120 г. от освещаването на храм „Рождество Богородично“

1870015 1На 8 септември Православната църква почита Рождеството на Пресвета Богородица Дева Мария от благочестивите родители свв. Йоаким и Анна.

На същия ден в с. Радуил се навършват 120 г. от освещаването на храм „Рождество Богородично“.

В чест на двата празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в едноименния храм в с. Радуил. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Николай Аршинков, предстоятел на празнуващия храм, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Йордан Василев от Пловдивска митрополия, иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Марица, протойерей Йоан Попиванов, предстоятел на храм „Св. Троица“ в столичния кв. Гео Милев, протойерей Костадин Тренев, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения на светата Литургия изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, клиросният певец Светослав Цеков, както и храмови певци, а молитвено в богослужбата съучастваха и множество местни християни.

В края на светата Литургия бе отслужен тържествен водосвет по случай годишнината от освещаването на храма, след който бе извършено и литийно шествие около църковната сграда.

С празнично слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката припомни историята на Богородичното Рождество и призова християните: „Както благочестивите родители възпитаха своето чедо Мариам във вярата, в добродетелите, в богословието, в духовния живот, така всеки един от нас е необходимо да възпитава своите чеда, своя род, да се възпитаваме едни други в православната вяра, в духовния живот, в добродетелите. И да знаем, че където са двама или трима, събрани в Божието име, там ще бъде и Христос – така, както е обещал в Светото Си Евангелие на нас верните и недостойни люде.“

Предстоятелят на храма иконом Николай Аршинков благодари от името на отците, църковното настоятелство и всички присъстващи на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, и като сподели накратко историята на енорията и дейността на предишните храмови предстоятели, отец Николай пожела: „Нека Светата Божия Майка ни води в душеспасителния път на Божията истина“.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)
Видео: Любомир Върбанов

_1860938

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

https://youtu.be/3_V0CEnbxxU

Visits: 0

Skip to content