Продължете към съдържанието

На Кръстовден бе открит първият рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания

IMG 4566 scaledНа 14 септември, Кръстовден, в село Опицвет бе открит първият у нас и осми в света Национален възстановителен център за деца с онкологични заболявания.  Десет години родителите на деца с рак събират дарения за изграждане на възстановителния център, с помощта на държавата той вече окончателно е завършен. Той е изграден на землището над офийското село Опицвет и разполага със сграден фонд,  в който може да живеят 40 деца и техните родители.

На тържественото откриване присъстваха множество дарители, спомоществуватели и съмишленици на  благородното дело. Празничното събитие започна с кратки, вдъхновяващи слова на кмета на Костинброд Трайчо Младенов, който много активно сътрудничи на проекта и на г-н Пламен Белчев, управител на Сдружението за откоболни деца, който е основен инициатор и организатор и ръководител на проекта за изграждане на центъра.

След прерязване на лентата, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и придружаващите го духовници отслужиха празничен водосвет в изградения в двора параклис "Св. Стилиян".

В края на последованието Негово Преосвещенство преподаде благословението и благопожеланията на Българския патриарх Неофит като каза: "Поздравявам всесърдечно нашите домакини и всички които се потрудиха за този център. Изказвам им преклонение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който давайки своето благословение ни настави да призовем Божието благодат върху всички вас за здраве и преуспяване. Бъдете утеха на всички, онези които имат нужда. Честита и благословена придобивка!" – пожела владиката.

Празничната програма продължи с изпълнения на талантливи деца от центъра, който с много насторение показаха радостта от новата придобивка.

Епископ Поликарп се запозна подробно с материалната база, възстановителните процеси и възможностите на центъра, и отново отправи благопожелания за успешна работа.

Текст и снимки: Весела Игнатова
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

първият у нас рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/13/otkrivat-pyrviiat-u-nas-rehabilitacionen-centyr-za-deca-s-ongologichni-zaboliavaniia.462689

 

първият у нас рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/13/otkrivat-pyrviiat-u-nas-rehabilitacionen-centyr-za-deca-s-ongologichni-zaboliavaniia.462689

 

Visits: 0

Skip to content