Продължете към съдържанието

Столични духовници помазаха с осветен елей медици и лекуващи се във ВМА и “Пирогов”

На 21 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит духовници от Софийска епархия посетиха и помазаха с осветен елей медицинския персонал и лекуващите се в столичните УМБАЛ “Пирогов” и Военно-медицинска академия, като им вдъхнаха вяра в Бога и надежда за здраве и душевно спасение.

За инициативата, организирана от отдел “Милосърдие” на Софийска св. митрополия, бе предварително извършено тайнството Елеосвещение, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Осветени бяха и 6000 икони с изображение на Рождество Христово – за подаряване в медицинските заведения, заедно със Св. Евангелие.

Пациентите и персонала на ВМА бяха посетени и помазани от архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян”, архимандрит Боян от братството на светата обител, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм “Св. прор. Илия”, кв. Княжево, протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на Пенкьовския манастир “Св. Петка”, протойерей Лъчезар Вълков от храм “Рождество Христово”, кв. “Младост”, протодякон Иван Петков и дякон Харитон Манов. За посещението бяха донесени и мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и лекуващи се.

“Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка… с вярата и с науката ние ще се справим! Дай Боже, амин!” – заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Свещенослужителите, преболедували коронавируса – архимандрит Василий, протодякон Иван и дякон Харитон влязоха в COVID-отделенията, а другите духовници посетиха останалите пациенти. Те помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки с изображение на Рождество Христово, със специална молитва и благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

В същия ден ректорът на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” архимандрит Пахомий, заедно със зам. ректора йеромонах Мелетий и свещеник Петър Славов от митрополитския храм “Св. вмчца Неделя” посетиха и помазаха служителите и лекуващите се в УМБАЛ “Пирогов”. Те бяха посрещнати от дякон д-р Деян Коруноски, служител в болницата и дякон към патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, като носеха за благословение и иконата на Св. Лука Симферополски, известният лечител-хирург.

Източник: ВМА, УМБАЛ “Пирогов”
Видео: Нова ТВ

Visits: 1

Skip to content