Продължете към съдържанието

Духовници от Софийска епархия помазаха с елей служители и пациенти на още три столични болници

На 22 и 23 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епархийски духовници посетиха още три болнични заведения, за да помажат с осветен елей медици и лекуващи се в тях.

За инициативата, организирана от отдел „Милосърдие“ на Софийска св. митрополия, бе извършено тайнството Маслосвет, като бяха осветени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и 6000 малки икони с изображение на Рождество Христово.

След като на 21 декември бяха посетени УМБАЛСМ „Пирогов“ и ВМА, на следващия ден в отделенията за лечение на коронавирусна инфекция на УМБАЛ „Александровска“ влязоха протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на Пенкьовския манастир “Св. Петка”, свещеник Спас Рангелов и дякон Гавриил Николов, а в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – йеромонах Мелетий, зам. Ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, заедно със свещеник Петър Славов от митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“.

На 23 декември COVD-отделението на УМБАЛ „Св. Анна“ посетиха преболедувалите вируса архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Божидар Маринов от храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, протодякон Иван Петков и дякон Харитон Манов, а при общоболящите в същото лечебно заведение влязоха иконом Димитър Генчев, предстоятел на храм „Рождество Христово в кв. „Младост“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Спас Рангелов и свещеник Цветан Чиков.

Духовниците извършиха помазание с осветен елей над служители и пациенти на болниците, като им подариха Св. Евангелие и Рождественски икони с молитва и благослов от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Така завърши първият етап от милосърдната инициатива, която ще продължи в дните от 5-и до 7-и януари 2021 г., за да вдъхне още вяра и надежда за здраве и спасение на медици и лекуващи се в столичните болнични заведения.

Visits: 2

Skip to content